Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAO U Sindikatu metalaca nezadovoljni porastom povreda na radu

Prijave protiv poslodavaca većinom odlaze u zastaru

Najizloženiji ozljedama na radu su djelatnici u ljevaonicama
Foto: Damir Špehar
23.10.2008.
u 15:33

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se godišnje na radu ozlijedi oko tisuću radnika, od toga su posebnim opasnostima izloženi zaposlenici u bjelovarskoj i daruvarskoj ljevaonici u kojima se godišnje bilježi između 20 i 40 ozljeda.

Tromi prekršajni sudovi
- Stoga se od inspekcijskih službi traži veća suradnja s povjerenicima zaštite na radu kako bi se smanjio trend porasta ozljeda na radu koji je u Hrvatskoj već dostigao godišnju stopu od 23.500 povreda - tvrdi predsjednik Odbora zaštite na radu Sinidikata metalaca Hrvatske Mladen Novosel.

Kako je istaknuto tijekom razgovora kojem su prisustvovali i predstavnici Državnog inspektorata, njihovi inspektori će i nadalje od poslodavaca tražiti ispunjenje svih zakonom propisanih odredbi zaštite na radu, ali problem nastaje u slučajevima kada se prekršitelji nađu pred licem pravde.

- Na hrvatskim prekršajnim sudovima svake se godine donese gotovo 60 posto odluka o zastarama protiv poslodavaca za propuste u provođenju zaštite na radu, čime upitnim postaje ne samo rad inspektora, već se broj ozljeda na radu u posljednjih nekoliko godina povećava - upozorio je Novosel.

Štedljivi poslodavci
U Odboru zaštite na radu Sindikata metalaca Hrvatske razloge velikog broja ozljeda pripisuju “štedljivosti” poslodavaca koji unatoč visokim kaznama za propuste u zaštiti na radu koje dosežu i 200.000 kuna i dalje nastoje izbjeći poštivanje propisa, pri čemu je najveći rizik ozljeđivanja novozaposlenih radnika.

Razlog tomu je u uobičajenoj praksi zapošljavanja na određeno vrijeme, a pri tome se pojedini poslovi obavljaju bez prethodnog upoznavanja radnika o opasnostima posla, ili pak, uz najminimalnije mjere zaštite.


Proračunati poslodavci

Uz već unaprijed navedeno, nije rijedak slučaj da u nestašici specijaliziranih radnika poslodavci na složenijim poslovima zapošljavaju manje stručne, ili pak radnike manjih psihofizičkih sposobnosti za određenu vrstu djelatnosti, što također u velikoj mjeri pridonosi povećanju broja povreda na radu. Pritom poslodavci procjenjuju kako će improvizacijama brže i jeftinije odraditi posao, ali troškove provedbe mjera zaštite na radu uredno uračunavaju u cijenu rada. (čr)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije