Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zagrebački nadbiskup

Preuzeo službu: Pet glavnih točaka mons. Dražena Kutleše

Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu novog zagrebačkog nadbiskupa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
29.04.2023.
u 12:21

Mons. Kutleša kaže da Crkva može imati i treba imati materijalna dobra koja služe u svrhu njezine misije, tj. naviještanja Evanđelja. „Ako želi navijestiti evanđelja, treba joj crkva, ako želi činiti djela ljubavi, treba joj Caritas, pučke kuhinje, trebaju joj institucije. Sva financijska i nekretninska ulaganja imaju smisla ako su u tu svrhu“, objasnio je, dodajući kako je „opravdano ulagati u materijalne stvari, a ako se samo usmjerimo na ono materijalno, onda gubimo fokus s onoga što je misija, cilj i poslanje Crkve“.

Novi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, preuzevši pastirski štap zagrebačkih biskupa na euharistijskom slavlju, tim je činom u cijelosti preuzeo službu pastira najveće i najistaknutije crkvene pokrajine u Hrvatskoj. Uoči toga događaja, mons. Kutleša, dotad inače suzdržan za javnost, predstavio se u tri intervjua za elektroničke medije. Prvi je, razumljivo, dao Hrvatskom katoličkom radiju, zatim Novoj Tv te Hrvatskoj televiziji. U njima je, praktički, predstavio glavne smjernice svojega programa, koje smo saželi u pet točaka:

Obitelj: prema mons. Kutleši na obitelji počiva i Crkva i društvo i država. Poručio je da ako nemamo obitelj, onda se urušava cijelo društvo. Poznato je da Crkva naučava da obitelj nastaje u zajedništvu majke i oca, odnosno, muškarca i žene, pa se iz Kutlešina naglaska na tradicionalnu tj. normalnu obitelj može iščitati njegov stav o udaru na obitelj. Odnosno, promjeni paradigmi što je to obitelj i trendovsko nastojanje da se promijeni njezina narav kroz ideološku rodnu i spolnu kolonizaciju. „Važno je staviti zaštitu obitelji i zaštitu djece na najvišu razinu. Ako nemamo obitelj, onda se cijelo društvo urušava i zato treba shvatiti da narod i Crkva dolaze iz obitelji“, rekao je mons. Kutleša za HTV.

Odvojenost Crkve i države: mons. Kutleša pojasnio je kako politiku i Crkvu ne treba miješati. „Oltar je sveto mjesto, mjesto na kojem se prinosi žrtva i moli se Bogu u ime naroda. Tu ne treba miješati politiku. Ali, Crkva ima pravo i dužnost ako se neke stvari čine reagirati na moralne probleme i ono što se događa u društvu, to je obveza“, rekao je za HTV.

Život: upitan za stav Crkve o pobačaju, mons. Kutleša naglasio je crkvene učenje o nepovredivosti života od rođenja do smrti. „Nauk Katoličke crkve je da se ne treba nikada činiti stvari koje idu na štetu nekoga drugoga, slabijeg. Za Crkvu nije prihvatljiv abortus onakav kakvog ga mi imamo u zakonu“, odgovorio je upitan treba li zakonski zabraniti pobačaj.

Crkva i novac: Mons. Kutleša kaže da Crkva može imati i treba imati materijalna dobra koja služe u svrhu njezine misije, tj. naviještanja Evanđelja. „Ako želi navijestiti evanđelja, treba joj crkva, ako želi činiti djela ljubavi, treba joj Caritas, pučke kuhinje, trebaju joj institucije. Sva financijska i nekretninska ulaganja imaju smisla ako su u tu svrhu“, objasnio je, dodajući kako je „opravdano ulagati u materijalne stvari, a ako se samo usmjerimo na ono materijalno, onda gubimo fokus s onoga što je misija, cilj i poslanje Crkve“.

Stepinac i Kuharić: Sebe vidi kao izravnog nasljednika „Stepinčeve“ i „Kuharićeve crkve“. Obje su stasale u vrijeme komunizma i čvrsto su i bez straha svjedočile vjeru te su bile ključni oslonac hrvatskom narodu. Odajući poštovanje Stepincu i Kuhariću te najavljujući Stepinčevu kanonizaciju i Kuharićevu beatifikaciju, mons. Kutleša poslao je jasnu poruku da će Crkva u Hrvatskoj i dalje baštiniti tradicionalne vrijednosti te biti vjerski i nacionalno nepokolebljiva.

Nastupnu propovijed mons. Kutleše možete pročitati ovdje.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
pan-am
14:09 29.04.2023.

Nek ti Bog da snage!!!

FR
franjo
13:59 29.04.2023.

Iz prošlog vremena koji su se udaljili od evanđelja i samog Isusa Krista pokornog siromaha za i uz siromašne.

DU
Deleted user
12:40 29.04.2023.

Crkvi kao i HDZ-u materijalno je postalo cilj a ne sredstvo i nažalost to je postao kamen zaglavni njihovog saveza. I već u nastupnom govoru baš u sridu o materijalnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije