Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meso

Pretrpjeli veliku štetu zbog lažnih optužbi za koje nitko nije kažnjen

'Var – 01. 06. 2011., Ivanec – Zbog nedovoljnih kolicina mesa na domacem trzistu, IMI za potrebe prerade meso uvozi iz Spanjolske, Njemacke i Austrije PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
05.06.2011.
u 11:54

Meso za preradu iz J. Amerike više se ne uvozi. Poskupjelo je, a bilo je i veterinarskih zapreka jer je tamošnja stoka oboljela od bolesti plavog jezika

Nakon serije lanjskih napisa u kojima je hrvatska mesna industrija bila optužena da uvozi meso sumnjive kvalitete staro i po deset godina i utapa ga u mesne prerađevine, nismo primijetili da su mjerodavne službe u međuvremenu izvijestile o tome tko se konkretno na takav način igra s ugledom mesoprerađivača i sa zdravljem nacije.

Takve su optužbe, bez ikakva dokaza, bacile loše svjetlo na cijelu mesnu industriju i negativno se odrazile i na napore Industrije mesa Ivanec da u uvjetima žestoke konkurencije (uvoz!) preživi na tržištu. Srećom, nakon krize i loše lanjske godine s minusom, ohrabruju nas pozitivni pomaci u prvom kvartalu, koji pokazuju porast ukupnog plasmana i prodaje proizvoda za pet posto. Izjavio je to Dragutin Mostečak, direktor Industrije mesa Ivanec, koja zapošljava 170 radnika.

Prodaja svježeg mesa IMI-ja je 130 posto porasla i na području Splita, a veći je i plasman prerađevina, koji je baš kao i u Zagrebu, porastao za trećinu.

- S obzirom na to da na domaćem tržištu mesa za proizvodnju prerađevina nema dovoljno, uvozimo ga i to isključivo iz Njemačke, Španjolske i Austrije. Meso iz Europe staro je najviše tri mjeseca, jer u EU nema viškova ni zaliha. Govedinu iz Južne Amerike više ne uvozimo, prvenstveno zato jer je poskupjela, a bilo je i problema i zbog veterinarskih prepreka, jer je tamošnja stoka oboljela od bolesti plavog jezika, otkriva Mostečak.

- Uvozno meso ne ide u mesnice, ono nam stiže u zamrznutom stanju i koristimo ga isključivo za preradu. Kad govorimo o svježem mesu, riječ je o stoci isključivo iz domaćeg uzgoja koju koljemo dva do triput na tjedan, dodaje Mostečak. Na žalost, stoke je sve manje, a o stanju kakvo vlada u ivanečkome kraju svjedoči podatak da je prije par desetljeća na raspolaganju bilo 5000 teladi. Danas je bilanca – nula komada!

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:35 06.06.2011.

budale su ipak priznale da su uvozile meso sumnjive kvalitete i stavljali ga u mesne prerađevine

OB
-obrisani-
13:36 07.06.2011.

još uvijek se uvozi meso iz južne amerike od piletine pa sve do junetine samo što sad na etiketama piše uvoz francuska ...hahahaha

Avatar nekakav
nekakav
19:28 07.06.2011.

schnure, nisi shvatio. nije objavljeno tko je uvozio staro meso. imi ima najbolji jeger... i braća pivac uvoze iz južne amerike. što misliš, da gavrilović ima domaće meso?! ni 10% iz gavrilovića nije naše. agrokor uopće ne ću spominjati... tamo je tek mutno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije