Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Presuda Suda EU je i završetak ere slovenskih ucjena

Vrijeme je da zaista, u praksi, svi shvate kako treba surađivati na potpuno ravnopravnoj osnovi, po principu lojalne suradnje dviju jednakih država članica Europske unije

Komentari 10

DU
Deleted user
08:16 05.02.2020.

Upravo suprotno, idu daljnje blokade na OECD članstvu, Schengen režimu i naposljetku oko eura. Jer oni će isprobati sve što mogu, znajući da je zaključak arb. vijeća bio i zadnja šansa Slovenije da se za nešto izbori na morskom planu i da, kako je arbitraža kao metoda definitivno "pokojna" - pred sudom ne mogu ni približno dobiti toliko. Kako nemaju vojnih efektiva da bi se to moglo eventualno pritisnuti silom, preostaje im jedino beskonačno verglanje "arbitraža, arbitraža" - a nama je sad prioritet spriječiti bilo koju pol. garnituru da se upusti u pregovore s njima, sjetimo se kako su pok. Račana naveli na svoj mlin preko tih teniskih turnira pol. elite u Velenju, gdje su oni igrali u parovima - dok je stimmung macher bio Letica. Pa je Račan skoro počinio flagrantno kršenje Ustava s D-R. Ili kako je Kosor pala na laske Pahora i kako je osvanuo junction. E to je ono što najviše brine na hrv. strani, da nema dosta štrika za hrv. Juda.

VL
DU
Deleted user
11:19 05.02.2020.

Treba napraviti jos jedan i konacni iskorak iz ovoga, nikakvi bilateralni pregovori i slicno, samo relevantni medjunarodni sudovi ! Jedan referendum na kojem ce hrvatski gradjani odluciti kojim modalitetom rijesavati razgranicenje na moru moze pomoci vladajucima u kojem smjeru ici, a to ce nedvojbeno i jedino biti Medjunarodni sud za pravo mora !

VL
FN
Fr@njo
10:29 05.02.2020.

Novinar je ocito neupucen u slovenske ucjene koje su i dalje u redu....OSCD ,Schengen, Euro. Treba prestati ponavljati floskule o prijateljskoj zemlji , susjedima, bilaterali, vec izricito raditi na tome da taj spor , koji i nije da se primjenjujeje medjunarodno pravo , preda se sudu u Hamburgu ...sve ostalo je gubljenje vremena i zivaca.

VL
EL
EldersRealm
21:29 05.02.2020.

Usidriti Kralja Dmitra Zvonimira i Kralja Petra Kresimira IV na sred vale, pucti na sve koji se pokusaju pribliziti i kraj razgovora. Sud u Hamburgu ili brodovi ostaju tu gdje jesu.

VL
WI
wimnanieia
11:10 05.02.2020.

Slovenci mogu dobiti svoj teritorij ako izidju iz EU-ropske unije i podignu svoje granice sa Hrvatskom, sto ce se i desiti kada vam se raspadne ta tvorevina. Svedska, Danska i Nizozemska isto zele na referendum za izlazak iz EU, ii Belgija isto, a i u Italiji i Francuskoj su gradjani na nogama, tako se oni sigurno raspadaju, nakon cega Slovenija dize svoje granice tamo gdje im je medjunarodni arbitrazni sud zacrtao, bez da Hrvatsku bilo sto i pitaju.

VL
IM
Istina_mora_Van
17:18 05.02.2020.

Osnovni razlog zbog kojeg Slovenija neče odustati od arbitraže je taj što Slovenija ne vjeruje Hrvatskoj oko bilateralnih pregovora, odnosno ne vjeruje, da Hrvatska želi postiči kompromisno rješenje. Jer kad bi Slovenija jednom odbacila arbitražu više nema nikakve garancije, da če Hrvatska iskreno pristupiti ka bilateralnim pregovorima, ili da želi kompromis. Ovakvo stanje stvari oslikava jedan goruči problem, a to je nedostatak povjerenja između dvije susjedne države. Pravo pitanje koje bi si morali postaviti je, kako je uopće došlo do takvog nepovjerenja. Jer sasvim je prirodno, da Slovenija i Hrvatska budu prijateljske, pa i savezničke zemlje u ovom dijelu Europe. Ka tome ih usmjerava zajednička povijest, kultura kao dio Srednje Europe i zajednički regionalni i globalni izazovi. Po mom sudu je to zbog toga što Hrvatska ne razumije potrebu Slovenije, da zbog luke Kopar ima direktan vlastit pristup otvorenom moru, bez toga, da brodovi trebaju ploviti preko teritorijalnih mora drugih država. Luka Kopar ima godišnji promet koji je više od dva puta veči od Rijeke. A kakav gradič je Kopar, a kakav Rijeka. S druge pak strane Slovenija mora razumijeti Hrvatsku, da ova ima potrebu imati što lakši tranzit do zemalja Srednje i Zapadne Europe. I možda da napravi po koju malo bolju cestu do graničnih prijelaza sa Hrvatskom. Dakle riješit je treba problem nepovjerenja. Arbitraža bi se mogla riješiti na način, da ju Hrvatska prihvati, ali kao bilateralni sporazum. Tako su svi sretni.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.