Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH-ovi kamioni

Presuda Rončeviću vodi rješenju svih afera iz Sanaderova doba

Rončević
Jurica Galoić/PIXSELL
07.12.2010.
u 20:57

Istražitelji nisu uspjeli naći nikakav trag novca pa su i dalje upitni motivi zbog kojih se pogodovalo baš tvrtki Iveco.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan odahnuli su nakon presude kojom je bivši ministar obrane Berislav Rončević osuđen na četiri godine zatvora jer, da je oslobođen, bio bi to velik udarac i u odnosu na ostale istrage koje vodi USKOK, a od kojih se očekuje čišćenje prljavština nataloženih u vrijeme vladavine Ive Sanadera.

Strah u ministarstvima


Tako se čini da je sutkinja Jasna Smiljanić na neki način pomogla da se raščišćavanje nesmetano nastavi iako joj to zacijelo nije mogao biti motiv. Čak i ako presuda za godinu-dvije padne na Vrhovnom sudu, to više ne mora imati takvo značenje kao da je Rončević sada uspio uvjeriti sutkinju i sudsko vijeće da je zaista kupio Ivecove kamione samo zato što je htio u kratkom roku nabaviti opremu nužnu za standarde NATO-a. Među državnim službenicima i ministrima, priča se, ova presuda pak širi strah od toga da svaki od njih može začas zaglaviti u zatvoru jer misle da je Rončević postupao po zakonu, a ipak je nastradao. Međutim, ipak nije posve tako jer Rončević nije uspio objasniti zašto je kupio Ivecove kamione, tko mu je to od suradnika sugerirao, a i osnovao je povjerenstvo za tu pogodbu, čiji su članovi svjedočili da se nikad nisu sastali i da su im zapisnici donošeni na potpis.

Odluka preko koljena

A Zakon o javnoj nabavi ipak nalaže da se posao sklopi s najpovoljnijim, najjeftinijim ponuđačem. Među promatračima nakon svega ostala je dvojba je li doista Rončević pogodovao Ivecu zbog nepoznatog razloga ili je samo na bahat način svojstven HDZ-ovim ministrima preko koljena prelomio odluku, ali bez ikakvih podzemnih motiva. Kako bilo, svim tim detaljima pozabavit će se još jednom Vrhovni sud, a posve je sigurno samo jedno – istražitelji nisu uspjeli naći nikakva traga novcu. Iako je Rončević kupio za naše prilike jako luksuzan stan od 156 kvadrata, stan je gotovo u cijelosti plaćen golemim kreditom s hipotekom, a nakon što plate ratu, Rončevićevima ostaje također za naše prilike pristojan iznos.

U financijama i na računima bivšeg ministra obrane i unutarnjih poslova nije nađeno ništa sumnjivo, kao ni u isplatama tvrtke Eurokamion kojoj je, prema ocjeni suda, pogodovao.

Ni tužiteljstvo ni sud uopće se nisu bavili motivima zbog kojih bi Rončević počinio kazneno djelo zloporabe položaja i oštetio proračun.

Iako to i ne mora biti sastavni dio suđenja za zloporabu položaja, da su istražitelji uspjeli doći do motiva, i uvjerljivost presude bila bi jača, a i njezina sudbina na Vrhovnom sudu.

Komentara 99

Avatar atrpimir
atrpimir
12:09 08.12.2010.

Hrvatska treba početi tući ovu elitističko klijentelističku gamad redom ! Neka vide po prvi puta u povijesti kako je to kad te narod izubija ! Izborili smo državu a sad treba izboriti i boljitak od ovih protuha nastalih od totalitarnog sistema

PI
Pippo9
14:14 08.12.2010.

Istrage se provode i svi koji krše zakone bit će kažnjeni jer nitko nije iznad zakona

AU
austria
06:57 08.12.2010.

Bravo za sutkinju i hrvatsko pravosuđe. Ovakvog izroda je trebalo i strože kazniti, ovo je neprimjereno, samo 4 godine za takvu štetu. Zamislite, taj lik je bio i ministar MUP-a nakon pljačke. Sramota za hrvatski narod i HDZ. Jaco, miči tu štetočinu iz svojih redova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije