Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM ZA KREMLJ

Presretnuta pisma elitne ruske jedinice: Mole da ih se otpusti zbog fizičkog i moralnog umora

ruski vojnik
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
20.09.2022.
u 13:24

– Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje teško degradirane i demoralizirane jedinice, ali se pokazalo da ne mogu generirati značajnu borbenu moć – navodi ISW

Institut za ratne studije (ISW) istaknuo je kako su nedavni uspjesi ukrajinske protuofenzive dodatno smanjili ionako loš moral među ruskim jedinicama koje su se smatrale elitnima prije 24. veljače, dana kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. 

ISW se osvrnuo na fotografije presretnutih dokumenata koje je objavio nezavisni bjeloruski medij Vot Tak, a koje su za sobom ostavili ruski vojnici dok su masovno bježali iz Izjuma. Potpisani dokumenti uključuju pisane molbe zapovjednicima da otpuste autore pisama zbog stalnog “fizičkog i moralnog umora”.

– Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90% ljudstva 1. motostreljačke pukovnije napisalo osuđujuća izvješća o stanju morala već 23. svibnja 2022. Presretnuta pisma ukazuju na sveprisutne probleme s moralom među najelitnijim ruskim jedinicama i degradaciju ruskih konvencionalnih sposobnosti protiv NATO-a – navodi ISW. 

Institut se osvrnuo i na hitnu raspravu među ruskim opunomoćenicima održanu jučer, 19. rujna, o potrebi da Rusija odmah pripoji Luhansku i Donecku oblast. Kako navodi, hitna rasprava sugerira na stvaranje panike među ključnim ljudima Kremlja zbog ukrajinske protuofenzive. 

"Zakonodavna tijela ruskih opunomoćenika u okupiranoj Ukrajini, Narodne Republike Doneck i Luhansk, pozvala su svaka svoje vodstvo da 'odmah' održi referendum o priznavanju DNR i LNR kao ruskih subjekata. Ruska propagandistica i glavna urednica RT-a Margarita Simonyan oduševljeno je govorila o pozivu, nazivajući ga 'krimskim scenarijem'. Ovaj je pristup nekoherentan. Ruske snage ne kontroliraju cijelu Donecku i Luhansku oblast. Pripajanje teritorija koje potražuje DNR i LNR navelo bi Rusiju da pripoji oblasti koje bi prema definiciji Kremlja bile djelomično 'okupirane' od legitimnih ukrajinskih vlasti i ukrajinskih snaga koje napreduju. Ukrajinski udari na Krim, koji je Rusija anektirala, jasno pokazuju da ukrajinski napadi na ruski ilegalno aneksirani teritorij ne pokreću automatski rusku odmazdu protiv NATO-a", piše ISW. 

 Djelomična aneksija u ovoj fazi, nastavlja Institut, također bi dovela Kremlj u čudnu poziciju da zahtijeva od ukrajinskih snaga da ne okupiraju “ruski” teritorij i u ponižavajuću poziciju da ne može izvršiti taj zahtjev. 

"Ruskom vodstvu možda ponestaje načina da pokuša zaustaviti ukrajinske snage dok napreduju preko rijeke Oskol i bliže se Luhanskoj oblasti. Kremlj možda vjeruje da bi djelomična aneksija mogla potaknuti novačenje dodatnih snaga, kako iz Rusije tako i iz novopripojenog ukrajinskog teritorija. Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje teško degradirane i demoralizirane jedinice, ali se pokazalo da ne mogu generirati znatnu borbenu moć. Ova posljednja rasprava o aneksiji također izostavlja druge dijelove južne Ukrajine pod ruskom okupacijom u kojima je Kremlj prethodno planirao lažne referendume. Spremnost da se odustane od obećanja da će se sva okupirana područja uvesti u Rusiju u isto vrijeme bilo bi značajno povlačenje za Putina u očima tvrdokornih proratnih skupina kojima se, čini se, udvara", zaključuje Institut. 

VIDEO Volodimir Zelenski imao prometnu nesreću kada se vraćao za Kijev s bojišta

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 14

AU
aurelll
14:58 20.09.2022.

Srpska propaganda 90-tih je do sad bila vrhunac ludila, ali Bidenovi propagandisti su uspjeli nadmašiti i četn.ičke luđake. Za povjerovati u ovo moraš biti cijepljen bar četiri puta.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:03 20.09.2022.

Što je bilo s onim vojnikom što je dobio dozvolu od žene da siluje?

DU
Deleted user
15:01 20.09.2022.

Ni Gebels vas se ne bi posramio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije