Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presađivanje organa

Presađivanje organa: Vinska nas mušica uči kako ne smrznuti tkivo

'Teh_dusik 8_b'
Foto: ' '
1/3
20.08.2010.
u 22:35

Vinska mušica prirodno posjeduje neku vrstu molekularnoga termostata, enzim koji onemogućuje da se stanične jezgre zamrznu i unište pri vrlo niskim temperaturama

Presađivanje ljudskih organa danas više nije svjetsko čudo. Bez jedne nevolje bili bi spašeni mnogi životi: kada bi se zdrav ljudski organ nekako mogao sačuvati i dulje od 24 sata od smrti donora.

Transplantacija uvijek znači jurnjavu iz bolnice u kojoj je organ uzet s umrlog darovatelja u bolnicu gdje na operacijskom stolu čeka pacijent kojemu taj organ treba.

Led razara stanice

Kako bi bilo kad bi se ljudski organi nekako mogli čuvati, onako kako se u bankama duboko zamrznuti čuvaju krvna plazma, sperma, jajne stanice i fetusi? Posve sigurno izbjegli bi se enormni troškovi leta helikopterom, zrakoplovom, sačuvali živci liječnika i pacijenata. I mnogo ljudskih života. Međutim, ljudsko tkivo ne podnosi duboko zamrzavanje, a organi za transplantaciju ne mogu izdržati dulje od 24 sata.

Dr. Daniel H. Shain, izvanredni profesor zoologije s odsjeka za biologiju državnog Sveučilišta New Jersey ne miri se s time da stanice ljudskoga tkiva razara kristal koji se u njima formira kada se tkivo duboko zamrzne. S kolegama radi na biotehnologiji koja bi omogućavala stvaranje banaka ljudskih organa spremnih za presađivanje i za taj je znanstveni projekt dobio državnu potporu od 385 tisuća dolara.

Ideju za tehnologiju zamrzavanja koja ne oštećuje stanice dobio je od fiziologije tibetskog ledenjačkog crva, ali ga je kolega specijalist za mušice dr. Nir Yakoby upozorio da i ljubimica laboratorija genetičara vinska mušica, Dosophila melanogaster, prirodno posjeduje neku vrstu molekularnoga termostata, enzim koji onemogućuje da se stanične jezgre zamrznu i unište pri vrlo niskim temperaturama.

Dobar početak

Za sada im je trik vinske mušice uspio na jednostaničnim organizmizma te prelaze na složenije vrste.

– Veliki smo optimisti – kaže Nir Yakoby. – Uspjeh na jednostaničnim organizmima je veliki korak koji dokazuje da ispravno razmišljamo. A tješimo se uoči novoga kruga istraživanja kako su višestanični organizmi samo zbroj pojedinačnih stanica.

Uspiju li, bit će blizu i znanstvenofantastičnoj ideji o dubokom zamrzavanju živih putnika za duga međuzvjezdana putovanja.

Komentara 9

OR
orisis
13:54 24.08.2010.

Zato brati,pijme gaaa!

TH
than
23:56 21.08.2010.

Dobiti ce on debelu potporu kada oni jadnici na vlasti shvate da je ovo ujedno i odgovor na prva svemirska putovanja...

ZA
Zagrebas
01:27 22.08.2010.

Zgodno, no zasto se ne istrazuje tehnologija kloniranja organa? Tada nitko ne bi morao cekati da netko drugi umre i ne bi bilo problema sa mogucim odbacivanjem i uzimanjem lijekova koji sprecavaju odbacivanje (i smanjuju ucinkovitost imunosnog sustava).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije