Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽETE LI POMOĆI?

Prepoznate li neke od ovih predmeta? Europol traži pomoć građana u lovu na pedofile

Foto: Europol/REUTERS/PIXSELL
1/5
18.12.2023.
u 13:49

Snaga zajednice daje rezultate - uz pomoć javnosti Europol je od 2017., kad je pokrenut taj program, kao izravnu pomoć dojava građana, identificirao i spasio 26 djece, žrtava koja su bila seksualno iskorištavana, petorica počinitelja su identificirana i osuđena

Europski policijski ured (Europol) pozvao je javnost da im vrlo konkretno pomogne u borbi protiv seksualnog iskorištavanja maloljetnika, posebno u materijalu koji se dijeli internetom, u slučajevima u kojima su iscrpili sve druge mogućnosti. Možete li pomoći u rješavanju slučajeva, pitaju sve koji mogu upotrijebiti svoje znanje i poznavanje okoline te iskustvo, koji bi mogli prepoznati neki detalj koji oni - unatoč nastojanjima i radu stručnjaka - nisu mogli kako bi spasili djecu, a počinitelje priveli pravdi.

Snaga zajednice daje rezultate - uz pomoć javnosti Europol je od 2017., kad je pokrenut taj program, kao izravnu pomoć dojava građana, identificirao i spasio 26 djece, žrtava koja su bila seksualno iskorištavana, petorica počinitelja su identificirana i osuđena. Dosad su, od 2017., dobili 28 000 dojava s pomoću kojih su uspjeli odrediti državu u kojoj je nastao seksualno eksplicitni materijal i potom dalje radili na slučaju.

Tako će zamoliti javnost da pomogne identificirati predmete koji su često u pozadini fotografija ili drugog materijala - bilo da je riječ o vrećici, šamponu, boci pića, kako bi suzili pretragu ili doznali u kojoj državi, na primjer, trgovine daju baš takve vrećice ili gdje se prodaje takvo piće. Često je i dio odjeće, pogotovo ako na sebi ima logo, što također upućuje na državu ili područje gdje se originalan zločin dogodio.

Pitaju i za sobe, ako je slučajno riječ o hotelu, pa se nadaju da će netko prepoznati krevet ili zastore, na primjer. I na kraju, što je najteže, pokazuju odjeću koju su mališani nosili, pažljivo prezentiranu tako da se žrtva ne vidi.

POVEZANI ČLANCI:

- Najbezazleniji tragovi ponekad mogu pomoći u rješavanju slučaja. Svi predmeti su izdvojeni iz pozadine slike sa seksualno eksplicitnim materijalom s maloljetnicima. Za sve slike je već iscrpljen svaki drugi put istražitelja. Stoga tražimo vašu pomoć u utvrđivanju porijekla nekih od ovih predmeta. Uvjereni smo da će više očiju dovesti do više tragova i da će u konačnici pomoći u spašavanju ove djece - kažu u Europolu.

Mole građane na svojoj web stranici da pregledaju slike - neke su jako loše rezolucije - i posebno žele pratiti njihovo podrijetlo - lokacija ili državu. Građani mogu pomoći tako da kliknete na predmet koji prepoznajete i daju Europolu informacije o predmetu. Također, moli se da, ako se posjeduje bilo kakvo znanje, a pogotovo o identitetu žrtve, nikako to ne dijeli na socijalnim mrežama, iz poštovanja prema žrtvi, već dojavi njima.

- To se može učiniti anonimno. Nakon što se identificira podrijetlo predmeta, obavijestit ćemo nadležna tijela za provođenje zakona uključene zemlje kako bi dalje istražili ovaj trag i nadamo se ubrzali identifikaciju i počinitelja i žrtve - kažu i zahvaljuju.

Nakon uspjeha programa Europola, i australska policija je 2021. uvela isti program u kojem traže pomoć javnosti.

U fotogaleriji pogledajte fotografije na kojima se moli pomoć u prepoznavanju šalice, školske uniforme, nepoznatog predmeta koji visi u pozadini, modela majica i oznaka na njima te haljine, a imate li informacije o predmetima, dojavite anonimno Europolu. Još jednom napominjemo da se fotografije mogu dijeliti, ali  možebitni identitet ili sumnje te špekulacije o identitetu djeteta - žrtve nikako koje bi moglo biti povezano sa slučajem, već i da se to dojavi Europolu preko obrasca ili policiji. 

>> VIDEO Iznenađenje za male pacijente: Veseli Djed Mrazovi spuštali se niz zgrade bolnica i dijelili darove

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije