Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nalaz vještaka na suđenju dr. Branku Popoviću (64) u slučaju M. Maškarina

Preokret u slučaju Maškarin: Vještak okrivljuje kirurga

25.02.2009.
u 17:27

Kao kirurg trebate biti džentlmen, mladi Maškarin je zauzeo stav prema vama, a vi niste u stanju priznati da ste pogriješili, budite džentlmen i priznajte - zaiskrilo je u riječkoj sudnici na kraju rasprave na suđenju kirurgu dr. Branku Popoviću (64), optuženom za nesavjesno liječenje tijekom operativnog zahvata nad Miroslavom Maškarinom, zbog čega mu je amputirana lijeva noga. Da bude džentlmen, dr. Popovića je pozvao prof. Vuk Borčić, jedan od osmero iz vještačkog tima zagrebačkoga Medicinskog fakulteta koji su ozljedu aorte za operacije slijepog crijeva ocijenili greškom operatera.

Greška je okomito uvođenje troakara
Čak pet i pol sati vještaci su “branili” svoj nalaz i mišljenje , a na početku rasprave čak su ga, nepozvani od suda i stranaka, dopunili upuštajući se u pravna tumačenja kaznene odgovornosti koje bi takva greška mogla imati. Sedmero vještaka među kojima su najrječitiji bili prof. Borčić, prof. Ante Gojević i prof. Josip Škavić, smatraju da u jednom dijelu zahvata, do trenutka ozljeđivanja, dr. Popović nije postupao s dužnom pažnjom i prema pravilima struke - zamjenski troakar uveden je okomito, a ne koso pod kutem, zbog čega je aorta ozlijeđena i upravo je taj potez greška.

- Da je bilo kamere, vidio bi što radi i ne bi zarezao aortu ili bi vidio da ju je ubo - rekao je prof. Škifić dodajući da je upravo ozljeda potvrda da nije bilo “oka kamere”, a da je nedopušteno instrument uvoditi naslijepo.

Ipak dobro reagirao
Potvrdili su i da ozljeda na aorti zvjezdastog oblika nije mogla nastati ničim drugim nego “stiletom” (nožem) u troakaru i da nakon izvlačenja instrument nije trebao biti krvav da bi se to dokazalo. Isto tako vještaci kažu da je isključeno da je aorta ozlijeđena u dva navrata. Stoga, ocjenjuju, postupci u ovom zahvatu nisu bili ispravni - da su bili ne bi bilo ozljede. No, vještaci se slažu. Više puta su se nadglašavali da je dr. Popović jako dobro reagirao kad je primijetio krvarenje.
- Samo zahvaljujući Popoviću, anesteziologu i Bogu, Maškarin je preživio - kazao je prof. Gojević.


Nije mi približno hoću li dobit devet ili sedam godina

Vještaci su četiri sata odgovarali na pitanja državne odvjetnice i punomoćnika Miroslava Maškarina, odvjetnika Ingrid i Miljenka Barića, tako da za pitanja dr. Popovića i njegova branitelja Milenka Škrleca nije bilo vremena. Ipak je razjašnjeno da je moguće da nož u troakaru skrene gdje ne treba zbog neprimjerene uporabe sile, a dr. Popović će dobiti odgovore u nastavku suđenja. No, uspio je reći da su vještaci “uzimali mjeru koja nije anatomska” i upozorio ih da ne mogu govoriti o “približnim” udaljenostima od aorte. - Meni nije približno hoću li dobiti devet, sedam ili pet godina - oštro je rekao riječki kirurg koji traži medicinske, a ne pravne odgovore.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije