Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve što znamo o njemu

Prenose ga krpelji: Novi smrtonosni virus hara Europom, razvio se s klimatskim promjenama

Sieversdorf: Zaraženi krpelji opasni za gra?ane
Foto: /DPA
1/2
10.07.2023.
u 11:16

Stručnjaci procjenjuju da je krimsko-kongoanska hemoragijska groznica nova prijetnja Europskom javnom zdravlju. Do starog je kontinenta stigla zbog klimatskih promjena a, kako tvrde, ima visoku stopu smrtnosti.

Virus koji hara Europom, Afrikom i Bliskim istokom, a za koji se strahuje da je nova najveća prijetnja javnom zdravlju, krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF) izbila je u Iraku i Namibiji, a za sada su zabilježeni smrtni slučajevi u Španjolskoj. Stručnjaci strahuju da je nadomak Velike Britanije. Zbog toga su u toj zemlji izdali hitno zdravstveno upozorenje, strahuje se da će širenje virusa dodatno potaknuti klimatske promjene. 

Bolest se širi preko krpelja, uzrokuje je nairovirus i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) ima stopu smrtnosti između 10 i 40 posto. James Wood, voditelj veterinarskog odjela na Sveučilištu Cambridge, rekao je da bi CCHF mogao pronaći put do Velike Britanije uz pomoć krpelja. Postoji bojazan da se bolest ubrzano širi potpomognuta klimatskim promjenama. Najistaknutiji simptomi virusa su glavobolje, visoka temperatura, bolovi u leđima i zglobovima, bolovi u trbuhu i povraćanje. Često se pojavljuju i crvene oči, rumenilo lica, crveno grlo i crvene mrlje tzv. petehije, na nepcu.

VEZANI ČLANCI 

S napredovanjem bolesti mogu se uočiti velike modrice, teško krvarenje iz nosa i nekontrolirano krvarenje na mjestima ugriza, a ti simptomi počinju otprilike četvrtog dana bolesti i traju oko dva tjedna. U za sada potvrđenim slučajevima zaraze CCHF, stope smrtnosti u hospitaliziranih pacijenata kretale su se od devet posto, pa čak do 50 posto. Dugoročni učinci CCHF infekcije nisu dovoljno dobro proučeni kod preživjelih da bi se utvrdilo postoje li specifične komplikacije. Međutim, već sada je jasno da je oporavak spor.

Prema WHO-u, do prijenosa s čovjeka na čovjeka može doći krvlju, izlučevinama i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba.

Ono što zabrinjava jest činjenica da trenutačno ne postoji dostupno cjepivo ni za ljude ni za životinje zaražene ovom bolešću. CCHF se prenosi na ljude ugrizom krpelja ili kontaktom sa zaraženom životinjskom krvlju ili tkivom neposredno nakon klanja. Domaćini ovog virusa uključuju širok raspon divljih i domaćih životinja poput goveda, ovaca i koza.

VIDEO Zagrebački vatrogasci objavili spektakularan spot snimljen dronom

Komentara 8

Avatar AlagaiHora
AlagaiHora
11:40 10.07.2023.

Tja... prirodni poredak nađe način da se nametne. Više je pasa na zapadu nego djece.... Dodajmo tom i da sve "tiskovine" kukaju kako desnica preuzima Europu... i tu se uspostavlja prirodni poredak toga da je Europa bijeli kontinent....

Avatar possibilis
possibilis
12:20 10.07.2023.

"Strucnjaci strahuju jer je blizu Velike Britanije". Tko sljivi Spanjolsku i ostatak Europe unutar Schongena.

DU
Deleted user
18:11 10.07.2023.

Nema Rusa, Krim šaptom pade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije