Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon duge bolesti

Preminuo poznati karikaturist slavan po crtežu proroka Muhameda koji je izazvao nerede

Kurt Westergaard
Reuters/Pixsell
18.07.2021.
u 22:15

Karikature su najprije prošle nezamijećeno, ali nakon 15 dana održan je prosvjed u Kopenhagenu, a zatim su prosvjedovali veleposlanici muslimanskih zemalja u Danskoj.

Danski karikaturist Kurt Westergaard, slavan po karikaturi proroka Muhameda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je u dobi od 86 godina, objavila je njegova obitelj, prenijeli su danski mediji u nedjelju. 

Westergaard je umro nakon duge bolesti, rekla je obitelj, prenio je list Berlingske.

Ilustrator je autor najpoznatije do 12 karikatura objavljenih 30. rujna 2005. u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Lice Muhameda", na kojoj je prorok prikazan s turbanom u obliku bombe. 

Karikature su najprije prošle nezamijećeno, ali nakon 15 dana održan je prosvjed u Kopenhagenu, a zatim su prosvjedovali veleposlanici muslimanskih zemalja u Danskoj. 

Tada je eskalirao bijes koji je rezultirao antidanskim nasiljem u muslimanskom svijetu u veljači 2006. 

Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. tijekom atentata na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu kada je ubijeno 12 djelatnika. Tjednik je ponovo objavio karikature 2012.

Komentara 7

LI
Linomedo
23:59 18.07.2021.

Počivao u miru. Čovjek se sredstvima koja su mu bila dostupna suprotstavio zlu.

JU
Jugosloven4EverAndEver
05:34 20.07.2021.

Ono što je svijetu danas neophodno, to su provokacije poremećenih koje će dovesti do sukoba (!) Nepotrebnih, naravno. Ovaj je za kažnjavanje, a ne za slavljenje.

ST
stanoe
05:25 20.07.2021.

Steta sto ga nisu prije pronasli i kaznili za to sto se izrugava nad onim sto je za neke svetinja. Ko to radi nije zasluzio da umre nekaznjen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije