Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI U THESSALONIKIJU

Preminuo mladić (16) u Grčkoj nakon što ga je upucao policajac, Romi ogorčeni: 'Znamo koji je bio razlog'

Protest and clashes following the shooting of a 16-year old Roma by police, in Thessaloniki
Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS
1/3
13.12.2022.
u 17:54

Mladić je odmah nakon incidenta prevezen u bolnicu gdje je bio u kritičnom stanju, no jutros je preminuo u bolnici usprkos naporima zdravstvenih djelatnika u bolnici u Thessalonikiju

Veliki prosvjedi izbili su u Grčkoj zbog slučaja 16-godišnjeg Roma koji je preminuo u bolnici nakon što ga je upucao policajac u glavu. Cijeli incident dogodio se 5. prosinca kada je tinejdžer navodno natočio gorivo za 20 eura i nije ga platio. Policija ga je netom nakon počela ganjati na motociklima, a policajac je kasnije kazao kako ga je upucao jer ga je mladić tri puta pokušao pregaziti svojim automobilom.

Mladić je odmah nakon incidenta prevezen u bolnicu gdje je bio u kritičnom stanju, no jutros je preminuo u bolnici usprkos naporima zdravstvenih djelatnika u bolnici u Thessalonikiju, prenosi Sky News.

Ovaj slučaj izazvao je veliki bijes među zajednicom Roma koji su nakon incidenta prosvjedovali ispred suda. Tajnik Antonis Tasios kazao je kako je faktor za ubojstvo ''zasigurno bila činjenica što je mladić romskog podrijetla''.

- Svi u ovoj zajednici tuguju. Nije pravedno da nas mladić ovako napusti. U velikoj smo tuzi - kazao je, a 200-tinjak prosvjednika je ispred suda i palilo novčanice od 20 eura u znak ogočenosti. 

- Nije bilo zbog goriva, nije bilo zbog novaca - policajci su ga upucali jer je Rom - dodao je tajnik romske zajednice.

U drugim dijelovima grada izbili su i agresivni prosvjedi, gdje su zabilježeni požari na automobilima i zapaljene barikade, a prosvjednici su navodno i bacali Molotovljeve koktele na policajce.

34-godišnji policajac trenutno je pod optužnicom za pokušaj ubojstva iz nehaja te nezakonito pucanje iz pištolja.

Komentara 8

Avatar Milisav_Gabo
Milisav_Gabo
23:44 13.12.2022.

Lijepo je vidjeti da je preplanula manjina povlaštena i u drugim državama EUrupe, a ne samo u Hrvatskoj.

Avatar Baluba
Baluba
21:33 13.12.2022.

Kaže Kajtazakis: "Nije zbog goriva, upucali su ga jer je rom!"

V0
Vlaskoulicanec3.0
21:05 13.12.2022.

Ukrao benzin (nema veze da li 20 ili 200 eura, krađa je krađa), 3 puta pokušao pregaziti policajca i ovi prokleti policajci onda pucali... I to je sada katastrofa jer je cigić... Da mene netko pokuša pregaziti, upucao bih ga već nakon prvog pokušaja a ne tek nakon trećeg...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije