Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 94. godini
Povratak na članak

Preminuo istaknuti akademik Viktor Žmegač

Krunom njegova književnopovijesnog proučavanja smatra se knjiga Povijesna poetika romana (treće, prošireno izdanje Matica hrvatska, 2004), a kapitalnim ostvarenjem kasne faze kulturološko remek-djelo "Od Bacha do Bauhausa", jedinstvena povijest njemačke kulture, književnosti, glazbe, slikarstva, filma i znanosti, od početaka do danas.

Komentari 8

GL
glištun
12:22 20.07.2022.

Jedan od naših najvećih intelektualnih veličina Pisac, naučnik, pedagog....pamte se njegova predavanja. Veliko hvala!.

VL
DU
Deleted user
13:00 20.07.2022.

Nesporna intelektualna veličina. Mene se dojmio jedan njegov odgovor u vezi njegove supruge, u jednom intervjuu kojeg je dao, koja je oboljela od Alzheimera, kada ga je novinar pitao u vezi nje, bračnog života, i, posljedično njene bolesti, a on mu je odgovorio - "Ona je moja radost". Baš su me se dojmile te njegove riječi. Kako je lipo, i s ljubavlju, o njoj, o svojoj supruzi, govorio. Uz intelektualna veličina, i ljudska veličina. Počivao u miru Božjem.

VL
JA
Jania
12:39 20.07.2022.

Vrhunski intelektualac. Počivao u miru, svjetlost vječna svijetlila njemu!

VL
DU
Deleted user
13:30 20.07.2022.

Pamtim svaki njegov javni nastup kao praznik za uši. Počivao u miru!

VL
CH
Changi
13:30 20.07.2022.

Istinski humanist, intelektualac u punom smislu tog pojma, profesor koji je obučio i odgojio stotine germanista na Filozofskom fakultetu u Zagrebu,te kao gost predavač i šire. Obzirom na to koliko je živio i što je sve učinio, ne može se reći da je njegov odlazak gubitak. Dobitak je to što smo ga imali. Vječna mu slava i hvala.

VL
TO
TORQUEMADA
15:30 20.07.2022.

Baš tako, otišao je možda posljednji veliki intelektualac staroga kova, velik a skroman, vrijedan ali tih, znalac širine i dubine koja zadivljuje i kakve više nećemo nalaziti među znanstvenicima novoga doba. I baš je njegovim odlaskom zatvorena jedna epoha, i može mu se odati poštovanje čitanjem njegovih opsežnih i stručnih radova koje je vrijedno ispisivao svakoga dana, a možemo birati hoćemo li prednost dati glazbi ili njemačkoj književnosti. Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux aeterna luceat eius!

VL
SS
sokac sa drave
20:48 21.07.2022.

Kada prodjem pored njegove rodne kuce u slatini,zastanem uzbudjen sto je takav um bas izrastao u mom rodnom kraju.Jedan od najpametnijih hrvata i to rodjeni slavonac.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.