Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak legende

Preminuo Frank Kameny, pionir američkog gay aktivizma

frank kameny
Reuters
12.10.2011.
u 14:49

Kameny će ostati upamćen po čuvenom sloganu ''Gay is good'' i agresivnoj retorici.

Bivši državni astronom i jedan od najistaknutijih američkih boraca za prava seksualnih manjina, 86-godišnji Frank Kameny, preminuo je od posljedica srčanog udara u svom domu u Washingtonu, izvijestio je Huffpost Gay Voices.

Kameny je postao gorljivi aktivist kad je 1957. godine, nakon samo pet mjeseci rada, otpušten s položaja državnog astronoma zbog homoseksualnosti. S nepravdom se nije mogao pomiriti pa je ubrzo uputio pismene prosvjede Kongresu i Bijeloj kući. Potom je uslijedila bezuspješna tužba protiv bivšeg poslodavca na nižim sudovima, a poslije i naknadna žalba Vrhovnom sudu 1961.godine. Ta je žalba ušla u povijest kao prva podnesena na osnovi seksualne orijentacije. Iako je i taj pokušaj propao, nije se obeshrabrio te je zajedno s Jackom Nicholsom osnovao Mattachine Society of Washington i tako pokrenuo borbu za izjednačenje prava homoseksualaca.

Kameny će, osim po agresivnoj retorici i čuvenom sloganu ''Gay is good'', zajedno s desetak drugih aktivista, ostati zapamćen kao pionir u organiziranju prosvjeda ispred Bijele kuće i Pentagona.

Ključne riječi

Komentara 22

M3
Miške 3
15:37 12.10.2011.

Zato je Amerika postala izopačena i osuđena na propast.

LE
Leoness
15:52 12.10.2011.

koje gluposti VL objavljuje....o pokojnicima sve najbolje, ali tko je taj i kakva je to vijest

CR
crofish
15:49 12.10.2011.

ne piše dal ima ožalošćene potomke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije