Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istaknuti sociolog religije

Preminuo akademik Ivan Markešić

Zagreb: Prof. dr. Ivan Markeši?, sociolog religije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
06.03.2024.
u 22:32

Markešić je bio i prvi glavni tajnik HDZ-a BiH 1991., koji je napustio već 1992. i prešao živjeti u Zagreb. Isticao je da mu zbog suprotstavljanja "politici Herceg-Bosne" zapaljena obiteljska kuća u Rami.

Sociolog, leksikograf i političar, akademik Ivan Markešić umro je u srijedu u Zagrebu u 71. godini života, nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je Hini iz obitelji Markešić.

Markešić je rođen Proslapu kraj Prozora, 1954. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokome 1972, studij sociologije na Fakultetu političkih nauka 1978. i studij njemačkoga jezika na Filozofskome fakultetu u Sarajevu 1984. Doktorirao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu s temom Religija u teoriji sustava Niklasa Luhmanna, 1997. godine.

Radio je najprije kao prevoditelj za njemački jezik u UNIS-ovoj tvornici u Prozoru, potom na Institutu za društvena istraživanja u Sarajevu i zatim kao glavni tajnik HDZ-a BiH. Nakon prelaza u Zagreb radi kratko u Hrvatskom informacijskom centru, potom u Leksikografskome zavodu Miroslav Krležate do umirovljenja u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Markešić je usporedo predavao različite oblike sociologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1997./98. te bio pročelnik Studija sociologije 2002.-2004. godine. Predavao je i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta “Hercegovina” u Bijakovićima kraj Međugorja i na drugim visokoškolskim ustanovama.

VEZANI ČLANCI:

Najviše se bavio sociologijom religije te prevodio s njemačkoj jezika i na njemački jezik. Objavio je šest knjiga i više desetaka znanstvenih radova. Iz ino, bio je suradnik na nizu izdanja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Uredio je prvi svezak Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine (Mostar 2009.), koja je započeta kao Hrvatski leksikon BiH. Premda je formalno bio zamjenik glavnog urednika, okupio je u Zagrebu suradnike nakon što je projekt bio zapao u krizu, i podigao ga na razinu enciklopedije.

Redovito je u medijima komentirao religijske odnose u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i zagovarao međureligijski dijalog te ponekad oštro kritizirao negativne pojave u hijerarhijama vjerskih institucija. Akademija nauka i umjetnosti BiH izabrala ga je 2018. godine za domaćeg člana. Markešić je bio i prvi glavni tajnik HDZ-a BiH 1991., koji je napustio već 1992. i prešao živjeti u Zagreb. Isticao je da mu zbog suprotstavljanja "politici Herceg-Bosne" zapaljena obiteljska kuća u Rami.

GALERIJA Aktiviralo se klizište na Pantovčaku

Zagreb: Prof. dr. Ivan Markeši?, sociolog religije
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije