Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINESKI POSJET

Premijeri potpisali 6 sporazuma: 'Ovo je velika šansa za hrvatske izvoznike i poduzetnike'

Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
10.04.2019.
u 11:59

Kineski premijer rekao je da je prijateljstvo Kineza i Hrvata tradicionalno te je čestitao Hrvatima na nogometnom uspjehu u Rusiji

Ovaj posjet vidim kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo, rekao je kineski premijer Andrej Plenković nakon sastanka dvaju izaslanstava.

Usvojena je zajednička izjava koja daje smjer djelovanja raznih resora, ojačava politički dijalog i gospodarsku suradnju. Cilj je povećati trgovinsku razmjenu koja sada iznosi milijardu eura. Hrvatsku je lani posjetilo 250 tisuća kineskih turista, a prekretnica u odnosima je gradnja Pelješkog mosta.

Posjet i potpisani sporazumi te poslovni forum koji se održava u sklopu inicijative 16+1 u Dubrovniku otvaraju mogućnost suradnje u raznim područjima, a riječ je o lukama, željeznici, digitalnoj tehnologiji, financijskom sektoru, turizmu i sportu.

Plenković je istaknuo kako su odnosi Hrvatske i Kine dodatno oplemenjeni formatom 16+1 te dodao kako su Donald Tusk i Jean-Claude Juncker zadovoljni zajedničkom izjavom koja je usvojena jučer u Bruxellesu na summitu EU – Kina.

U Zagrebu je potpisano i razmijenjeno šest sporazuma, dok će još četiri biti potpisano u Dubrovniku.

Kineski premijer izrazio je zadovoljstvo što je u Hrvatskoj, "zemlji s tisuću otoka", te naglasio kako sada počinje "dijamantno razdoblje" u odnosima dviju država.

– Prijateljstvo Kineza i Hrvata je tradicionalno. Svi Kinezi znaju za istraživača Marka Pola, poveznicu istoka i zapada, rođenog na Korčuli – kazao je.

Čestitao je Hrvatskoj nogometni uspjeh u Rusiji, istaknuvši kako su Hrvati u Kini imali najvećeg navijača.

– Utakmicu finala gledalo je pola milijarde Kineza – rekao je i objasnio kako je velika većina navijala za Hrvatsku.

Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na podršci "jednoj Kini" te istaknuo kako je Kina spremna produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom. Kazao je kako je na sinoćnjoj večeri s premijerom Plenkovićem kušao hrvatske proizvode te da su mu se jako svidjeli i pozvao je Hrvate da pripreme više hrvatskih prehrambenih proizvoda za Kineze.

Snimka dronom gradilišta Pelješkog mosta

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
12:07 10.04.2019.

Da rezimiramo Plenkija: Juncker I Tusk su zadovoljni (nulta stopa tolerancije), cestitke iznimnom nogometnom strucnjaku Plenkiju za SP iako on sam nije siguran igra li Modric za Hrvatsku ili Spanjolsku

ZA
zagabria1
12:19 10.04.2019.

Iskoristimo to! Od EU dokazano nemamo koristi

Avatar future Gohan
future Gohan
14:26 10.04.2019.

Dajte im Luku Rijeku na 30 godina koncesije za 1 kn, a zauzvrat dvotračnu električnu prugu Ri-granica Mađarska, i modernizaciju luke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije