Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.08.2014. u 20:01

Kulturni događaj tjedna nije bio prijenos parade u Kninu za Dan pobjede, već otvorenje izložbe Zvonimira Lončarića u Muzeju grada Koprivnice

VIJESTI IZ KULTURE

Nedjelja, HRT 1, 23.05

Kulturni događaj tjedna je izložba Zvonimira Lončarića, koju je u Muzeju grada Koprivnice postavila Dorotea Jendrić, likovna kritičarka i kustosica izložbe. Lončarić je bio kipar, slikar, crtač, scenograf, animator, a pamtimo ga kao velikog autora vedrine, usporedivog, za nas teške nestručnjake s djelom Voje Radoičića, velikog umjetnika koji još radi na svojem opusu. Bilo kako bilo, od HRT-a se očekivalo da s više želje za isticanjem najvećih umjetničkih vrijednosti priđe Lončarićevoj izložbi u Koprivnici. Nezgrapnost čiji je rezultat objavljivanje vijesti o izložbi tek na trećem mjestu trebala bi biti ispravljena prvom prilikom, valjda negdje najesen. O ljetnom režimu rada HRT-a ljeti dosta govori obavijest emitirana u subotu na njenoj web-stranici, usred bijelog dana, negdje oko 15 sati: „U tijeku je održavanje poslužitelja. Ispričavamo se zbog eventualnih neugodnosti." Bilo bi lijepo kad bi se to radilo noću.

2 vijenca

ZAKON!

Ponedjeljak, HRT 2, 20.40

Sve tri reprize (veličanstveni "Gruntovčani" na Prvom programu, dragocjeni "Zakon!" na Drugom i arhivski "Mejaši" u petak na Trećem) zaslužuju svoj vijenac, kao i svi koji gledaju reprize. Treba za to imati petlje, no ako ne ide, uvijek postoji drugi televizor, druga soba i u njoj neki očajnik koji gleda reprizu. Programski stratezi HRT-a prave se da ne znaju kako uvijek ima najviše onih kojima je dosta repriza u životu, pa ih ne vole gledati još i na televiziji, makar one bile i „Gruntovčani" svaku večer. Netko možda ne će razumjeti duhovitost i apsurdnost humorističke serije „Zakon!", s odličnim Stojanom Matavuljem u glavnoj ulozi, a najteže će biti s „Mejašima" koji su snimljeni pet godina prije „Gruntovčana" i imaju iste glavne likove - Dudeka, Regicu, Cinobera i Presvetlog, što ostavlja dosta prostora za argument da su „Mejaši" razrijeđena verzija „Gruntovčana". E, nisu.

3 vijenaca

LOURDES 2014. – NEDOVRŠENA PRIČA

Utorak, HRT 1, 15.00

Poslije izravnog prijenosa parade u Kninu, na kojoj se Zoran Milanović prekasno počeo ulagivati pokojnom Tuđmanu i proglasio ga političarom koji je donosio odluke kada je to bilo najteže, što mu nije pomoglo kod okupljenih, emitiran je ovaj odličan dokumentarni film o Vukovarkama Katici Majić i Mariji Njirjak, koje su izgubile svoje najdraže. Robert Majić, sin gospođe Majić, još uvijek nije pronađen, a još se uvijek ne zna ni mjesto gdje se nalaze tijela muža i sina gospođe Njirjak. U priču dviju ožalošćenih majki interpolirano je njihovo hodočašće u Lourdes, što cijeli ovaj dokumentarac obogaćuje suptilnom notom pomirenja s neprežaljenim gubitkom. Gđa Majić kaže da u Vukovaru ne živi, „jer susjedi koji su nam činili zlo i koji su nas prokazivali, oni su tamo." Ona svoj razlog izgovara s iskrenim mirom i uvjerenjem osobe bogate duhom, rijetko viđenima u dokumentarcima HRT-a, najčešće opterećenih primitivnom patetikom režisera koji se upuštaju u posao kojem nisu dorasli. Ovaj put to nije bio slučaj.

1 vijenac

DINAMO – AALBORG

Srijeda, HRT 2, 20.40

Zato što je kolovoz, mjesec u kojem na godišnji odmor odlaze svi koji drže do sebe, u poluvremenu nogometnih utakmica lišeni smo dosadnih priča kojekakvih bivših nogometaša i sličnih stručnjaka koji najozbiljnije iznose svoje dosadne dojmove o prvih 45 minuta utakmice, a za drugih 45 minuta nepristojno dijele savjete ne samo igračima i trenerima nego koji put i TV gledateljima. Ušteđen je pretplatnički novac koji bi HRT nerazumno prosuo na nogometne analitičare i na prave majstore koji bi sklepali studio. Sad stalno idu uvijek isti materijali bez tona, u kojima istih devet nepoznatih stranih igrača (i deseti Messi) zabija golove, a zatim deset istih stranih golmana uspijeva obraniti svoj gol (na koji puca deset drugih nepoznatih stranih igrača). Lijeni uvoznici ovog jeftinog videosmeća nisu se sjetili da bi bilo zanimljivije izabrati nešto iz snimaka hrvatskog trčanja za loptom.

1 kaktus

7 DANA

Četvrtak, HRT 1, 21.07

Hvala urednici/voditeljici Kristini Validžić i na tome što je prekinula dosadašnje ponižavanje pretplatnika tzv. ljetnim magazinom čija je duhovitost izazivala grčeve u želucu, a možda i nešto gore (ako je pripadnik neotpornog domaćeg stanovništva naletio na uključen televizor baš u četvrtak navečer). Večeras je emisija počela s dva gosta u studiju, sociologom Renatom Matićem i komunikologinjom Smiljanom Leinert Novosel, nastavila se gostovanjem sindikalca Vilima Ribića, pa dirljivom reportažom o nepravdama obnove u Rajevu Selu i završila reportažom u kojoj se majke koje su imale nesreću roditi u bolnici u Sisku već dvije godine uzalud žale na postupke pedijatrice Milice Ikonomove. Reportaže su bile bolji dio emisije, pa drugi put malo više sreće s gostima želimo.

1 vijenac

RTL DANAS

Petak, RTL TV, 18.30

Namjerno ili slučajno, RTL-ov dnevnik sveo je na pravu mjeru izvještavanje hrvatskih medija o gospodinu iz Saudijske Arabije koji se rodio kao bogati princ i unuk saudijskog kralja. Na rivi jednog malog otočnog mjesta (Baška Voda) snimljena je povorčica koju predvode predsjednik Hrvatske i gore spomenuti gospodin u nešto svjetlijem odijelu. RTL TV je uzimao izjave slučajnih prolaznika. Odabiremo jednu: mislile smo, kaže jedna iz društva nerazočaranih djevojaka, da su to neki političari ili da su svatovi. Objektivnosti radi, navodimo još jednu izjavu koja kaže da ju još prolaze trnci od uzbuđenja što je vidjela princa. Dama koja je mislila da su to svatovi i RTL TV koji je to nevino emitirao spasili su obraz hrvatskim televizijama koje su preozbiljno doživjele ovaj turistički posjet gospodina iz inozemstva.

1 vijenac

POPODNEVNI DNEVNIK

Subota, HRT 1, 12.00


Lijepo je kad se podnevnik otvori važnom viješću kojoj svi vjerujemo. Jedna od tri-četiri agencije, zove se Fitch, umanjila je kreditnu sposobnost Hrvatske za još jedan stupanj. U skladu s istinitom viješću odabran je i naš najuvjerljiviji stručnjak, onaj koji na TV pretplatnike ostavlja najozbiljniji dojam: dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu. U razgovoru s urednicom Stelom Kolar Borovčak proglasio je „potpuni fijasko ekonomske politike Hrvatske". Ovu općepoznatu ocjenu za svaku sigurnost ipak su stavili među navodnike, tek toliko da znate, drage čitateljice i čitatelji, da je to izjavio ekonomski stručnjak i profesor, a ne neko novinarsko spadalo. Druga je vijest vječna prometna gužva ispod vječnog natpisa „Zagreb Lučko" odakle se javila neuništiva reporterka Petra Mlačić.

1 vijenac 

>> Sramota je sada u ljeto biti viđen u Zagrebu 

>> Do kada će se predsjednik Leko sramotiti svojim novim jezičnim bravurama?!

Komentara 23

MI
mirtebi
21:15 10.08.2014.

Tudjman je kriv sto nije napravio lustraciju.

DU
Deleted user
20:56 10.08.2014.

Druže Milanoviću, niste vrijedni izustiti ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

SV
sveznamdrugi
21:22 10.08.2014.

Milanović i Tuđman u istoj rečenici, nekako mi ne ide. To je kao Barcelona i Mladi Zadrugar, isti sport ali se ne uspoređuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije