Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković i Erdogan razgovarali o povećanju suradnje i investicija između Hrvatske i Turske

Zagreb: Turski predsjednik Recep Erdogan i Andrej Plenković održali tete-a-tete susret u Banskim dvorima
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/10
08.09.2022.
u 20:16

Turski predsjednik upisao se u Zlatnu knjigu, a potom su premijer i predsjednik održali susret tête-à-tête, odnosno licem u lice

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Premijer Plenković i predsjednik Erdoğan razmijenili su mišljenja o bilateralnim i globalnim temama, a založili su se za daljnje povećanje ekonomske suradnje i investicija između Hrvatske i Turske.

Razgovarali su i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu kao i energetskoj krizi. U tom kontekstu, premijer Plenković ponovio je jasan stav Hrvatske o osudi ruske agresije na Ukrajinu te se osvrnuo na povezane ekonomske i energetske poremećaje u Europi i na širem međunarodnom planu. Istaknuo je pritom i ulogu Turske u posredovanju vezano za izvoz žita iz Ukrajine. Također, upoznao je predsjednika Erdoğana s danas donesenim sveobuhvatnim paketom mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna.

Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Islamskog kulturnog centra u Sisku, čiju izgradnju je sufinancirala i hrvatska Vlada, kao i potpisivanjem triju novih memoranduma o suradnji, što dodatno unaprjeđuje bilateralne odnose dviju zemalja.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon dvaju potresa u Hrvatskoj te istaknuo pomoć koju je Hrvatska uputila Turskoj u suzbijanju šumskih požara. Predsjednik Erdoğan istaknuo je uspješnu međudržavnu suradnju u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove.

Vezano za političku situaciju u Bosni i Hercegovini, premijer Plenković naglasio je strateški interes Hrvatske kada se radi o očuvanju konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH. Istaknuo je očekivanja Hrvatske da će se ususret predstojećim izborima aktivnom ulogom visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta osigurati nužne izmjene izbornog zakona, kao preduvjeta ponovne uspostave političke stabilnosti i međusobnog povjerenja te boljitka čitave BiH.

Podsjetimo, turski predsjednik sinoć je stigao u Zagreb. Jutros se susreo s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, a nakon prijama, obojica su se uputila u Sisak. Ondje je Erdogan otvorio Islamski kulturni centar. S obzirom da su se Erdogan i Milanović duže zadržali na Pantovčaku, cijeli protokol kasni. 

Tijek posjeta turskog predsjednika možete pratiti ovdje. 

Komentara 4

TO
tolitol
17:00 08.09.2022.

Obožavam ovu Erdoganovu kamenu "macho" facu. Ne znam samo zbog čega. Otvorio centar koji nosi ni manje ni više njegovo ime i dobio (iz nekog razloga) takav doček kakav teško da može očekivati bilo gdje drugdje u EU.

Avatar comparator
comparator
17:17 08.09.2022.

Ha ,dođe tu i tamo netko nama nimalo važan i orežive Zagrepčani kaos u orometu ibaš im se živo fučka tko je stigao i onda psuju jer i ionako ovaj oromet nije baš nešto. Dakle neki Erdogan i kaj jee bilo ? Ništ i moglo ne bez toga i tih šahtova i snajpera i cirkusa. Dajte nekak to obavite u Velikoj Gorici da nam ne radite nepotrebnu nervozu jer ako već želite razveseliti narod onda lepo pozovite neku popularnu zvijezdu nek nam onak lepo popeva i nek skače po bini ,a ne da moramo zaobilaziti nekakvog napuhanca koji je kum nekakvom tam da vam ne velim jer i sami znate kome. Eto toliko o tim visokim a ipak nama nimalo važnim dužnosnicima koje je neko primil i mislil da nam je to važno. E nije nam važan i on ko ih je primil ni ko je došel . Fakat nemam iti volju na "Arizonu" po tenisice i nekaj za obleći kaj on tam prodaje ,a gle čuda nema ni đamije u blizini !?

DU
Deleted user
17:11 08.09.2022.

vidi Erdogana , smrtno ozbiljan , očekivao je više raje a manje policajaca na dočeku ..ili ga je Zoran " nasekiro "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije