Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKI SPOR

Premijer će biti kažnjen sa 2000 kuna ako opet ne dođe svjedočiti

Milan Bandić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
03.09.2014.
u 18:54

Sutkinja mu je poručila da će za sljedeći izostanak biti kažnjen s 2000 kuna

Premijer Zoran Milanović zbog službene spriječenosti nije došao svjedočiti u Općinski građanski sud u sporu u kojem gradonačelnik zagreba Milan Bandić tužbom od HRT-a traži 120.000 kn zbog izjava i intervjua premijera lani nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora u kojima ga je prozvao za korupciju i klijentelizam. Premijer se drugi put nije odazvao na svjedočenje, pa ga je sutkinja Zorka Čačić Zagrajski pozvala da svoje obveze uskladi s obvezama prema sudu, jer ako sljedeći put ne dođe bit će kažnjen sa 2000 kn.

Nakon presude kojom je RTL novčano kažnjen jer nije postupao u dobroj vjeri pri objavi intervjua s Milanovićem (nije objavio Bandićev zahtjev za ispravak, niti ga zvao za reakciju, nap. a.), zbog prava medija bit će važno kakav će stav sud zauzeti u sporu protiv HRT-a. U konačnoj presudi u oba slučaja sud će zasigurno voditi računa o presudama Europskog suda za ljudska prava (ESLJP-a) pri ocjeni jesu li novinari i nakladnici postupali u dobroj vjeri, jer ako jesu ne mogu odgovarati i kad sugovornik izgovori o drugome nešto što sud ocijeni uvredljivim.

Emil Havkić, odvjetnik HRT-a, pozvao se na presudu ESLJP-a u slučaju novinara koji je bio osuđen u Rumunjskoj, a medij za koji radi platio je odštetu jer je prenio izjavu medicinske sestre da ju je ravnatelj seksualno napastvovao. ESLJP je ukinuo te presude navodeći da je novinar postupao u dobroj vjeri i da novinari imaju pravo i bez presude iznositi informacije kad je riječ o javnim osobama, temi od javnog interesa i ako je izvor informacija relevantan.

Objava intervjua s premijerom s optužbama o Bandiću sudeći po tom stavu ESLJP-a ne bi bila sporna, no hoće li za obje kuće biti sporno nepoštovanje “prava da se čuje i druga strana”, jer Bandić u ta dva medija nije imao priliku odgovoriti na optužbe. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik pozvao se i na Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Bandić je tužio i premijera, a dobije li spor s HRT-om, kaže, uplatit će ga u humanitarne svrhe.

>>Bandić tužio Radmana i traži 120.000 kuna odštete od HRT-a

>>Hrvatska sutkinja postala najgora TV kritičarka na svijetu

Komentara 35

SE
sestrićna
11:04 03.09.2014.

šta je njemu 2000 kn..pa neće iz njegovog džepa nego iz našeg..

SE
sestrićna
11:05 03.09.2014.

komunsitička ekipa jedanostavno ne dozvaljava da hrvatska krenem putem slobode i napretka..

TA
tamanitelj
11:24 03.09.2014.

Kakva je to kazna 2000 kuna treba ga privesti sa lisicama na rukama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije