Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'STANOVNIŠTVO NAM STARI'

Premijer o samozapošljavanju: Dižemo prag na 150.000 kuna, a povratnici dobivaju još 50.000 kn

Zagreb: Premijer Andrej Plenković sa suradnicima obišao gradilište City Islanda
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
22.12.2021.
u 11:20

Što se tiče migracija u Hrvatskoj, ako idu iz urbanih u ruralna područja, njima kažemo da mogu dobiti 150.000 kuna za samozapošljavanje i još 25.000 kuna, što je ukupno 175.000 kuna, kaže Plenković

Premijer Andrej Plenković u Rugvici je govorio o mjerama samozapošljavanja. Kako je najavio, za samozapošljavanje će se sad, ovisno o djelatnosti, moći dobiti do 150.000 kuna (dosad je prag bio 130.000), a posebno će nagrađivati one koji su se odlučili vratiti iz inozemstva, ali i one koji iz hrvatskih urbanih područja sele u ruralna. 

"Stanovništvo nam stari i zato smo odlučili s HZZ -om na aktivizmu u trenucima kada smo trebali očuvati radna mjesta. Ova mjera 'Biram Hrvatsku', to je nadgradnja za mjeru za samozapošljavanje, po njoj trenutno dobijete do 130.000 kuna ako imate ideju i poslovni plan. S ovom idejom želimo dignuti prag do 150.000 kuna. Za one koji su bili zaposleni barem jednu godinu u nekoj od članica EU, a žele se vratiti u Hrvatsku, dobili bi još 50.000 kuna. Netko tko radi kao vodoinstalater u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji EU, ima vezu s domovinom, želio bi ono što je stekao primijeniti u Hrvatskoj, ako se prijavi, on može maksimalno dobiti 200.000 kuna. Što se tiče migracija u Hrvatskoj, ako idu iz urbanih u ruralna područja, njima kažemo da mogu dobiti 150.000 kuna za samozapošljavanje i još 25.000 kuna, što je ukupno 175.000 kuna. Oko 4 do 4 i pol tisuća ljudi bi moglo koristiti tu mjeru", objasnio je Plenković. 

Dodao je kako je dosad 85 posto onih koji su koristili mjeru samozapošljavanja opstalo i sada samostalno posluju. 

Za iduću godinu za samozapošljavanje je predviđeno više od milijardu i 200 milijuna kuna. 

"Mi smo ovu mjeru promislili. Nismo imali dovoljno sredstava nakon što smo osigurali radna mjesta. Sada idemo na one koji se žele vratiti", kazao je premijer.

Komentara 2

AN
ante411
12:27 22.12.2021.

Očito se bliže izbori kad se dijeli lova.

DU
Deleted user
11:54 22.12.2021.

Ako naš premijer misli da će dotacijama vratiti iseljeno stnavništvo u krivu je. Prvo treba vratiti povejerenje u institucije, a druga stvar je promjena porezne politike i reforme. Oni koji su se opekli znaju da je otvoriti tvrtku lagan posao, ali zatvaranje tvrtke je skup i dugotrajni proces koji više košta od otvaranja tvrtke. Drugi gorući problem je naplata potraživanja. Svi dobro znaju da je u HR lakše odpisati dug nego ga vratiti sudskim putem, što zbog neefikasnosti institucija što zbog zaštite nedodirljivih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije