Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan državnosti

Premijer Milanović ponovno neće doći na misu za domovinu?!

zoran milanović,iblerov trg (1)
Patrik Macek/PIXSELL
24.06.2013.
u 21:00

Premda je ulaz u sv. Marka nasuprot ulazu u Vladu, a misa počinje u 10 sati, tj. kad se završe sva protokolom predviđena polaganja vijenaca, u najavi sutrašnjih događanja nigdje se ne spominje dolazak premijera i ministara na misu

Premijer Zoran Milanović i njegovi ministri ni ove godine, baš kao ni lani, neće doći na misu za domovinu u crkvu sv. Marka. Premda je ulaz u sv. Marka nasuprot ulazu u Vladu, a misa počinje u 10 sati, tj. kad se završe sva protokolom predviđena polaganja vijenaca, u najavi sutrašnjih događanja nigdje se ne spominje dolazak premijera i ministara na misu, koju će tradicionalno predvoditi nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Najavljeni su (opet kao što je bilo i lani) predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko.

Prošle godine izostanak premijera i cijele Vlade na misi za domovinu snažno je upao u oči i bio svojevrsna poruka i Crkvi (kako crkvenom vrhu tako i vjerenicima) i građanima, tj. svima koji upravo kroz misu za domovinu iskazuju svoje štovanje prema žrtvama koje su ugrađene u temelje suvremene i demokratske Hrvatske. Milanovićev izostanak naprosto nije mogao biti zaobiđen, jer ga je župnik sv. Marka mons. Franjo Prstec tražio riječima i pogledom, kako bi pozdravio i premijera, nakon predsjednika države i Sabora. Ali, kao što se zna, njega u prvim klupama nije bilo.

Premijer Milanović kasnije je rekao kao je on na utjecajnom mjestu na Kaptolu najavio svoj nedolazak i dodatno pojasno da će na misu ići samo u Zagrebačku katedralu na Božić. A to je obećanje i ispunio te je na vlastite uši mogao čuti gromovitu propovijed kardinala Bozanića, inspiriranu uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole.

No, dok Banski dvori drže da je nazočnost premijera i ministara na misi za domovinu suvišna, na Pantovčaku je upravo ta misa od velike važnosti. Iz naših izvora bliskih predsjedniku države Josipoviću doznali smo, primjerice, da je upravo oko prošlogodišnje mise za domovinu bilo sve namješteno kako ni on ne bi došao. Naime, osim što je premijer Milanović zabranio svim ministrima da nazoče misi, kako doznajemo, protokol se pobrinuo da polaganje vijenaca bude u isto vrijeme kao i misa, pa su s Pantovčaka zvali Kaptol i molili protokol kardinala Bozanića da pomakne termin mise za sat vremena kasnije, što je i učinjeneno kako bi predsjednik države stigao na vrijeme.

Na misi za domovinu, koja se služi u spomen svih koji su svoje živote žrtvovali i ugradili da bi hrvatski građani danas živjeli mir i slobodu, kardinal Bozanić u pravilu propovijeda o ključnim političkim i društvenim temama. Njegove poruke izravno će čuti prvi čovjek države i prvi čovjek Sabora, kako je najavljeno, dok će do premijera i Vlade stići posredno, premda ih od toga značajnog događaja na Dan državnosti dijeli svega nekoliko koraka.

PROTKOL: MIROGOJ I CRKVA SV. MARKA

9h - hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položit će vijence i zapaliti svijeće na groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zida boli

9.05h - na grobu Ivice Račana, nekadašnjeg predsjednika Vlade RH

9.10 h - kod Grobnice narodnih heroja

9.15h - kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

9.20h -  na grobu Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika

9.25h - kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju

10h - Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nazočit će Svetoj misi za domovinu u Crkvi svetog Marka (10 sati, Crkva sv. Marka, Trg sv. Marka).

>> 'Naći ćemo snage za ostvarenje gospodarskog oporavka'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije