Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Hrvatskog sabora

Premijer Milanović pola sata prije svečanosti otkazao dolazak

hrvatski sabor
Patrik Macek/PIXSELL
29.05.2013.
u 14:07

Uz brojne političke, javne i crkvene dužnosnike, prisutan je bio i predsjednik RH Ivo Josipović, dok je premijer Zoran Milanović pola sata prije početka programa otkazao svoj dolazak

Svečanim primanjem danas je obilježen Dan Hrvatskog sabora, a uz brojne političke, javne i crkvene dužnosnike, događaju je nazočio i predsjednik RH Ivo Josipović, dok je premijer Zoran Milanović pola sata prije početka programa otkazao svoj dolazak.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ustvrdio je kako je upravo u Hrvatskom saboru, 30. svibnja 1990. počelo stvaranje današnje neovisne, samostalne, moderne i demokratske hrvatske države.

- Događaji koji su uslijedili nakon toga – oružana pobuna dijela stanovništva potpomognuta odnarođenom saveznom vojskom, agresija na Hrvatsku i okupacija dijela njenog teritorija uz strahovita razaranja, sve u pokušaju da se zatru prvi pupoljci demokracije na ovim prostorima – sve to ne samo da nije slomilo volju hrvatskih građana da žive u slobodi, nego su ju naprotiv učvrstili kao nikada prije toga – primjetio je Leko te ocijenio da su to bili dani zajedništva i istinskog domoljublja kad su sve prodemokratske snage, bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu orijentaciju, bile ujedinjene u obrani i oslobađanju Hrvatske.

Uspostavu prvog višestranačkog i demoratski izabranog Sabora, zajedno s prvim višestranačkim izborima i referendumom o neovisnosti, nazvao je jednim od prijelomnih dana koji su označili prekretnicu u dugoj hrvatskoj povijesti.

- U Hrvatskom saboru smo gradili državu, a njezinu slobodu – kao i parlamentarnu demokraciju dugujemo ipak najviše hrvatskim braniteljima – vjeruje Leko. Dan Hrvatskog Sabora potiče nas na ono čemu svi moramo stremiti - borbi za opće dobro, nastavlja.

- Danas je Sabor usmjeren na dogradnju i uređivanje države u cilju dostizanja najviših demokratskih standarda i poticanja gospodarskog razvoja. Hrvatska će uskoro postati članica EU, što nas u parlamentu stavlja pred nove političke izazove – rekao je Leko zaključivši kako je dužnost svih u Saboru da zajedno s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu čuvaju i štite naše nacionalne interese, vrijednosti i dobra.

 >>Stanka u Saboru zbog napada na Ustavni sud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije