Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koji fakultet upisati

Premalo je strojara i profesora jezika, a previše ekonomista

Doktori
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
05.02.2014.
u 10:00

Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka HZZ-a pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada

Na području naše regije premalo je strojara, liječnika, matematičara i profesora jezika, a previše ekonomista, učitelja i stručnjaka za multimediju - sugerira najnovija publikacija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u kojoj se treću godinu zaredom daju preporuke za upisnu politiku u srednje škole i visoka učilišta te za stipendiranje učenika i studenata na područjima županija za 2014. godinu.

Zagorje i Varaždin

Preporuka nastaje na temelju analize statističkih podataka o nezaposlenima te iskustvom koju stječu savjetnici za zapošljavanje u pojedinm područnim uredima Zavoda.

Prenosimo preporuke HZZ-a po našim županijama u sferi visokog obrazovanja.

U Krapinsko-zagorskoj trebalo bi povećati broj upisanih i stipendiranih studenata s područja sestrinstva, medicine, anglistike, germanistike, matematike, strojarstva, elektrotehnike, farmacije, kroatistike, informatike, agronomije, edukacijske rehabilitacije, građevinarstva te arhitekture i urbanizma, a smanjiti broj studenata s područja radiološke tehnologije, poslovne ekonomije, fizioterapije, radne terapije, politologije, ekonomije - smjer menadžmenta te prometa - cestovni smjer.

Što se Varaždinske županije tiče, HZZ preporučuje da se poveća broj upisanih i stipendiranih studenata s područja strojarstva, elektrotehnike, medicine, matematike, fizike, psihologije, farmacije te engleskog i njemačkog jezika.

S druge strane, smanjiti treba upise na ekonomiju, multimediju, na učiteljski studij te inženjerstvo okoliša.

Podravina i Međimurje

U Koprivničko-križevačkoj županiji premalo je studenata sestrinstva, građevinarstva, medicine, glazbene umjetnosti, matematike, rehabilitacije, fizike, njemačkog i engleskog jezka, farmacije, psihologije, strojarstva i elektrotehnike, a previše je onih koji studiraju ekonomiju.

Što se Međimurske županije tiče, stručnjaci HZZ-a preporučuju da se upisuje i stipendira više studenata s područja strojarstva, radne terapije, obućarske tehnologije, medicine, elektrotehnike, građevinarstva, računarstva, matematike, fizike, anglistike, germanistike, farmacije, rehabilitacije, logopedije i psihologije.

S druge strane, previše je studenata ekonomije, menadžmenta turizma i sporta te onih na učiteljskim studijima.

- Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka HZZ-a pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti neusklađenost između ponude i potražnje rada - ističu u Zavodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije