Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Z. Potočki o reformi

Prekršajne bi sudove ukidali oni koji površno poznaju problematiku

prekršajni sud u zagrebu (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
20.02.2013.
u 17:00

Prekršajni sudovi rješavaju prometne nesreće, slučajeve stranaca, 90% obiteljskog nasilja. Ti predmeti neće nestati

Predsjednika Visokog prekršajnog suda (VPS) Zorana Potočkog pitali smo što on misli o tomu da prekršajni sudovi postanu odjeli na kaznenim sudovima, kakvu je ideju u Večernjem listu izložio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. Sudac Potočki ogradio se kako se ne želi preko medija konfrontirati s kolegom Turudićem. Već je čuo za slične ideje koje, smatra, proizlaze iz površnog poznavanja ili i nepoznavanja prekršajnog sudovanja.

Predmeti ne bi nestali

– Riječ je o složenom problemu organizacije sudovanja, ali dovoljno je napomenuti da prekršajni sudovi rješavaju sve prometne nesreće, osim one s teškim ozljedama i smrtnim posljedicama, sve strance, 90 posto obiteljskog nasilja... – kaže predsjednik VPS-a dodavši kako razgovor o neriješenim predmetima uvijek završi na prekršajnim sudovima.

– Ali, pogrešna je pretpostavka da bi te brojke nestale, samo bi se pojavile na općinskom kaznenom sudu – uzvraća Potočki pa smo ga podsjetili da Turudićeva reorganizacija podrazumijeva sužavanje nadležnosti prekršajnih sudova na prekršaje u kojima se izriče zatvorska kazna, dok bi ostalo bili administrativni prijestupi. “Zar nije smiješno da VPS kao visoki sud na državnoj razini odlučuje o prekoračenju brzine od 5 do 10 km/sat!?” kazao je Turudić.

– Prije tri godine mi smo svjesno dali golem broj prekršaja u nadležnost uprave. Svi prekršaji u kojima je šteta do 2000 kuna dani su policiji, inspekciji... Kad su građani suglasni, takvi se slučajevi riješe kroz obvezni prekršajni nalog, ali u velikom broju slučajeva dana im je mogućnost prigovora koji se rješavaju na prekršajnim sudovima i ne mogu doći na VPS. Dakle, nije točno da VPS rješava sitne prekršaje – kaže Potočki, ističući kako se i dalje traže modaliteti za efikasnije prekršajno sudovanje.

Smanjenje broja sudova

Velika su očekivanja od novog Prekršajnog zakona koji je, kaže Potočki, “prilično revolucionaran s dvadesetak vrlo hrabrih novih instituta”. Za racionalizaciju broja prekršajnih sudova smatra da još ima prostora iako je to fizički teško provesti jer nema zgrada, zbog velike udaljenosti među sudovima, tehničkih i informatičkih problema. No, na tomu se inzistira jer je dosadašnja racionalizacija pokazala da donosi niz koristi, osobito do ujednačavanja sudske prakse. Preuzimanje “posjedovanja droge” neće znatnije opteretiti prekršajne sudove, ali će pridonijeti da se to rješava u jednostavnijoj, jeftinijoj i efikasnijoj proceduri. 

>> Orsat Miljenić: Sucima ćemo dodatno ograničiti imunitet

Komentara 6

DU
Deleted user
17:42 20.02.2013.

Kad će više dovršit sve te nebeske reorganizacije. Nakon svake reorganizacije sudovi su još sporiji i imaju još više zaposlenih. Svaki novi ministar izmišlja genijalne promjene koje će popravit stanje, a stanje se stalno pogoršava.

BA
baš
18:31 20.02.2013.

Mislim da su prekršajni sudovi nepotrebni. Oni bi trebali funkcionirati kao dio drugih sudova. Sve se inače tu nešto izmješalo. Ovaj sud rješava ovo, ovaj ono i sl. Dakle, ja vidim samo prvostupanjski i drugostupanjski sud. Vidim suce koji su specijalizirani za određena područja. Nema šefovanja ili ga ima jako malo. Posao kao posao se ionako mora obvaljati i tu je Potočki u pravu. No, postavlja se pitanje kako npr. netko može učiniti 20 prekšaja i za svaki biti suđen odvojeno. Pa kod takvih osoba se vidi da su sustavno loše, ne poštuju društvene norme i sl. Doduše ništa nije bolje niti s kaznenim koji izriču uvjet na uvjet i niko nikoga ne tjera u zatvor. E sada dolazimo do toga da treba praviti zatovore. I treba i to takve gdje će zatvorenici prema težini nedjela ići raditi za sebe i obitelj, a ne uživati i bildati pa kada izađe da nas opet prepada. Zakoni su neefikasni, a suci su sami sebe srozali, ne drže do digniteta. Čast izuzecima.

OB
-obrisani-
19:50 20.02.2013.

Prekršajne sudove ne treba ukinuti, nego "preseliti" iz sudstva u izvršnu vlast, kao administrativne sudove !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije