Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrošački savjetnik

Predstavnika stanara može se i smijeniti

Stanari Ružine ulice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
15.03.2014.
u 20:23

Predstavnici stanara nisu nedodirljivi, može im se, ali i mora stati na kraj.

P: Stanar sam zgrade u kojoj predstavnica stanara već godinama provodi svoju samovolju. Ugovara proizvoljno niz poslova na zgradi koji se plaćaju iz zajedničke pričuve, a odabire najskuplje i za stanare najnepovoljnije ponude bez opravdanog razloga. Takvim postupanjem šteti ostalim suvlasnicima, nitko joj ništa ne može, premda su svi nezadovoljni.

O: Predstavnici stanara nisu nedodirljivi, može im se, ali i mora stati na kraj. Naime, obveza je svih suvlasnika da sudjeluju u donošenju odluka vezanih uz zajedničke dijelove zgrade, kao i da kontroliraju rad svojega predstavnika te bi u tome, kao suvlasnici, trebali prepoznati i osobni interes. Sukladno čl. 375. st. 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, međuvlasničkim ugovorom određuje se, između ostaloga, ime suvlasnika ovlaštenog za predstavljanje i zastupanje suvlasnika, kao i granice njegovih ovlasti. Većina suvlasnika potrebna je da bi se imenovalo predstavnika stanara, ali ga se istom većinom glasova može i smijeniti, najbolje nakon pisane opomene. Suvlasnici bi se trebali složno i učinkovito organizirati te pisanom izjavom i prikupljanjem natpolovične većine potpisa donijeti odluku o smjenjivanju predstavnika. Pritom se, dakako, treba sastaviti novi međuvlasnički ugovor s pripadajućim izmjenama.

>>Prevarili su vas pri internetskoj kupnji? Evo što možete učiniti!

Komentara 3

KA
kafka
07:42 16.03.2014.

To da stanar zgrade nemapojma da je on taj koji štiti svoje interese i da nema pojma koja su mu prava je poražavajuće za demokraciju.

EM
emojmile
14:08 16.03.2014.

Mi imamo predstavnika stanara koji i nema stan u zgrai nego se priženio. Uzima najam od jednog stana i radi sto ga volja. Svi nezadovoljni i šute. On bi trebao čistiti stubište koje izgleda sramotno. Ima neku svoju viziju čistoće. Napada ljude i ponasa se ko alibaba. Najgore je sto svi iza ledja pričaju ali nitko nista ne poduzima jer nitko to neće raditi.

Avatar fijolica
fijolica
22:01 16.03.2014.

E, baš je tu kvaka! Ako se trenutni predstavnik zgrade i makne, netko ga mora zamijeniti. A malo ih se spremno primiti tog posla. Drugi je problem što je teško ljude ujediniti, jer su svi "individualci i ako se ne tiče izravno njihove kože (čitaj: novčanika) ponašat će se u stilu: ne bi se štel mešati i ne bi se štel zameriti. Svi bi da im bude bolje, ali bez njihovog aktivnog angažmana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije