Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u saboru

Predstavnici Udruge Franak: Nadamo se konverziji u kunske kredite

Švicarski franak
Jurica Galoic/PIXSELL
17.02.2015.
u 14:35

Katarina Lucić iz Udruge Franak rekla je da su predsjednika Odbora za financije informirali o problemima koje građani imaju.

Predsjednik saborskog Odbora za financije Srđan Gjurković primio je danas predstavnike udruge Franak te poručio da od oformljene Radne skupine u kojoj su HNB, HUB i Ministarstvo financija očekuje da nađe trajno rješenje za kreditno zadužene građane, i u švicarskim francima i u eurima.

- Razgovarali smo otvoreno. Tu smo da zaštitimo građane, da se nađe trajno rješenje koje vodi računa o građanima koji imaju kredite u kunama i eurima. Radna skupina je oformljena, u njoj su HNB, HUB i Ministarstvo financija. Treba ozbiljno, dobronamjerno, argumentirano i analitički pokušati emociju svesti na minimum i naći najbolje moguće rješenje. Mislim da je to moguće ako će se tako pristupiti. Vidim da i Udruga Franak vodi računa o tome i vjerujem da će hladne glave naći najbolje rješenje. Rješenje mora biti pravedno za sve – objasnio je Gjurković nakon sastanka.

Katarina Lucić iz Udruge Franak rekla je da su predsjednika Odbora za financije informirali o problemima koje građani imaju.

- Očekujemo da će se uskoro početi s radnom skupinom i tek onda ćemo imati informacije koji su modeli ponuđeni, mi pripremamo svoje. Zagovaramo konverziju kredita u kunske kredite. Nadamo se da će rješenje ići u tom smjeru – kazala je Lucić. Osvrnula se i na izjavu predsjednika talijanskog senata Pietra Grassa da bi Sabor trebao ponovno razmotriti odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita, jer teret koji talijanske banke moraju preuzeti na sebe nije zanemariv.

- Dosad su cjelokupni teret snosili građani. Zaboravlja se da postoji pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda koja je ustanovila nezakonito poslovanje banaka. Povećavane su kamatne stope, teret su snosili građani. Svi oni koji su podigli tužbe, upitno je koliko će procesi trajati i koliko će na kraju dobiti – pojasnila je Lucić te zaključila da se ne boji pritiska članica EU te da vjeruje da će Vlada odraditi svoj posao korektno.

>>Udruga Franak dobila mjesto u radnoj skupini za slučajeve kredita u švicarcima

>>Udruga Franak objavila opću mobilizaciju: Počnite raditi transparente!
 

Komentara 1

MU
Mukowsky
15:23 17.02.2015.

Mislite da ce kamata biti kao kod CHF kredita?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije