Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za očuvanje prirode

Predstavljena nova varaždinska sortirnica

Varaždinska sortirnica
Foto: Ivica Beti
13.04.2023.
u 19:02

"Oni savjesniji koji više sortiraju, plaćaju više. To treba promijeniti", govori gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj

U novoj poslovnoj zgradi na Motičnjaku gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj predstavio je projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojenog prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, stakla, plastike i drugih materijala – sortirnica“. Sortirnice su namijenjene za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada iz komunalnog otpada – otpadnog papira i kartona, te reciklabilnog komunalnog otpada kao što su otpadna plastika, otpadni metal, a kad je to prikladno i druge vrste otpada koje su namijenjene recikliranju, objasnio je u prezentaciji te posebno razložio obaveze drugih jedinica lokalne samouprave koju sudjeluju u projektu s obzirom na prekoračenja u količinama miješanog komunalnog otpada te njihove obaveze financijskog participiranja.

- Objekt je gotov, uređuje se još samo okoliš. Predstoji probni rad postrojenja nakon čega će u svibnju biti obavljen i tehnički pregled, a poslije toga trebala bi biti izdana i uporabna dozvola. Nažalost, Republika Hrvatska još nije donijela plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Grad Varaždin je po izvješću iz 2021. godine na 48 posto recikliranih komponenti iz ukupnog otpada, a u ovom trenutku je cilj ostvariti 50 posto. Mi još uvijek u Hrvatskoj imamo situaciju da oni koji više recikliraju, koji imaju savjesnije građane, plaćaju više. Nadam se da će se s novim planom gospodarenja otpadom to promijeniti. Mi smo u Varaždinu jučer počeli postavljati polupodzemne spremnike s pet odvojenih spremnika.

Sve te komponente će dolaziti  u ovu sortirnicu gdje će se dodatno sortirati kako bismo povećali udio reciklabilnih materijala i tako bolje sačuvali prirodu. Ovaj projekt je s 85 posto od ukupnih sredstava sufinanciran novcem Europske unije. On je zajednički projekt Grada Varaždina i još 19 jedinica lokalne samouprave, gradova i općina - rekao je. Grad Varaždin je bio glavni investitor koji je uspio kroz svoj proračun provesti ovu investiciju, ali nakon pet godina postat će vlasnik dijela od  35 posto, a ostalo suvlasništvo bit će raspodijeljeno gradovima i općinama u odnosu na broj stanovnika. U pratnji Darka Varge, direktora poduzeća Mepro koje je izvodilo radove, projektanta Darka Brezovca te tehničkog inženjera Tehnixa Gorana Brambergera, uzvanici su imali priliku detaljnije se upoznati s instaliranom tehnologijom u sortirnici.

- Ovo je važan i velik iskorak gospodarenju s otpadom ne samo za Grad Varaždin nego za cijelu Varaždinsku županiju kojim ispunjavamo neke od ključnih ciljeva o gospodarenju otpadom iz direktiva Europske unije - rekao je Bosilj. Slijedi javni natječaj i dodjela koncesije za upravljanje sortirnicom u kojoj će raditi 10 do 15 djelatnika.

VIDEO: Požar hotela Miramar u centru Lovrana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije