Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAD HAKOMA NEGATIVNO OCIJENJEN

‘Predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić ponaša se kao država u državi’

23.01.2015., Zagreb -  Drazen Lucic, predsjednik vijeca HAKOM-a.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
04.01.2017.
u 08:40

Što sve u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zamjeraju čelniku neovisnog regulatora - agencije za telekomunikaciju, poštu i željeznice

U kabinet premijera Andreja Plenkovića stigle su brojne predstavke na račun Dražena Lučića, predsjednika Vijeća Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), zbog čega su iz Ureda, kako doznajemo, zatražili očitovanje resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U svojem očitovanju Ministarstvo je potvrdilo, kažu nam upućeni, da Lučić s njima ne surađuje, da samostalno donosi odluke, da im ne šalje godišnje izvještaje, da se podcjenjivački odnosi prema zaposlenicima Ministarstva i da želi razgovarati samo s ministrom Olegom Butkovićem...

– Lučić se ponaša kao država u državi – kažu nam naši izvori iz Ministarstva. No isto tako objašnjavaju da ni ministar Butković ni Vlada ne mogu smijeniti Lučića, nego to može učiniti samo Sabor.

Ministarstvo je stoga Vladi u svom očitovanju predložilo da se treba provesti rasprava o Lučiću i njegovu radu, što je zapravo poruka između redaka da se Lučića smijeni. A njegova je smjena, objašnjavaju upućeni, moguća kada u dogledno vrijeme Sabor bude raspravljao o radu HAKOM-a za 2015.

To izvješće doduše prošlo je na saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu početkom prosinca prošle godine. No vrlo je moguće da, kada dođe u Sabor, neće biti prihvaćeno zbog novonastalih okolnosti koje trenutačno ne idu u prilog predsjedniku Vijeća HAKOM-a.

Lučić pak kaže da ne želi komentirati optužbe iz Ministarstva na svoj račun uz objašnjenje da ti navodi nisu službeni niti su upućeni HAKOM-u.

– Svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje i prenositi ga kako želi, no ne vidim razlog zbog čega bih ih trebao komentirati. Komentiram projekte, odluke, no mišljenja i navodne iskaze ne želim komentirati – kazao nam je Dražen Lučić. Što se tiče suradnje s ministrom i ostalim službama u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Lučić tvrdi da je suradnja vrlo dobra.

– Jednako dobro surađujemo i sa svim ostalim ministarstvima i ministrima – ističe Lučić.

Ta agencija nedavno je bila u središtu interesa javnosti zbog skupih darova koje je naručila prije Božića, a bila je riječ o kravatama i rupcima za navodno 86.000 kuna. No to nije naišlo na odobrenje resornog ministra Butkovića.

Pod punom većom pažnjom javnosti HAKOM je bio svojedobno nakon što je zakupio prostore za čak 12,3 milijuna kuna, odnosno za 14,7 eura plus PDV po četvornom metru u zagrebačkom Sky Officeu.

HAKOM je inače samostalna, neovisna i neprofitna pravna osoba s javnim ovlastima. Za svoj rad, dakle, odgovara Saboru. U njemu su zaposlena 174 djelatnika. HAKOM nije korisnik državnog proračuna, nego se financira naknadama od tržišta koje regulira.

U ime naknada samo u 2015. u državni proračun uplatio je više od 900 milijuna kuna. Ukupni ostvareni prihodi HAKOM-a u 2015. iznose 80 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi bili 113,7 milijuna kuna, piše u izvještaju HAKOM-a.

Do računovodstveno negativnog rezultata poslovanja dolazi zato što su financijskim planom za 2015. kapitalne donacije te dio ulaganja i rashoda financirane iz prikupljenih sredstava iz prethodnih godina.

A višak prihoda raspoloživ u sljedećem razdoblju, koji se u skladu s Financijskim planom prenosi u 2016., iznosi 58 milijuna kuna, piše u izvještaju rada ove agencije o čemu će se očitovati saborski zastupnici.

>> Od 1. siječnja 2017.: Ovo su nova pravila za korisnike mobitela i operatere

Komentara 2

Avatar HUZP
HUZP
11:46 04.01.2017.

HAKOM kao regulatorna agencija trebala bi ravnopravno regulirati odnose između davatelja usluga i potrošača. Iz članka je vidljivo da se financiraju iz trgovačkih društava na tržištu , a onda i ravnopravnost dolazi u pitanje. Sada je medijska halabuka oko brzinee interneta kada nam više ne smiju naplaćivati 100% brzine, a isporučivati 50% već nas sada smiju varati samo za 30% . Mi potrošači plaćamo 100%, a oni nam smiju isporučivati 70% bez posljedica. Naravno to odobrava HAKOM i to je ravnopravno tržište. Mi potrošači ne tražimo da plaćamo 100%, a da nam oni isporučuju 130% brzine, ali neka nam barem isporučuju 100% koje plaćamo. Kda potrošač odustane od ugovora mora platiti "penale", a kada kapitalista ne može ispuniti ugovor ništa ne plaća i mi potrošači moramo biti sretni što bez "penala" možemo otići drugom operatoru !!! To je reguliran i pošten odnos??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije