Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRI KOMENTAR JANDROKOVIĆA

Predsjednik Sabora ocijenio oporbu: 'depresivna je i demotivirana'

Zagreb: Sabor o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.07.2023.
u 18:39

Za petak 14. srpnja najavio je glasovanje u Saboru o raspravljenim zakonima te rekao kako trenutno ne vidi razloga za održavanje izvanredne saborske sjednice.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u srijedu da je oporba zapala u depresiju i djeluje mu demotivirano, a drži i da je potkapacitirana za preuzimanje vlasti na predstojećim parlamentarnim izborima za koje nije mogao reći datum održavanja.

Iako nemaju fiksan termin parlamentarni izbori održat će se u okviru ustavnih rokova, za razliku od izbora za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja iduće godine, rekao je Jandroković u srijedu u emisiji "S Markova trga" na "Hrvatskom radiju", napominjući da će HDZ na izbore izaći samostalno i surađivati s bliskim opcijama, s kojima je i do sada imao blisku suradnju.

Govoreći o oporbi rekao je kako djeluje depresivno jer ima svijest o tome da nisu dovoljno kapacitirani za preuzimanje vlasti i ne mogu postići međusobni dogovor. 

Vođe oporbe nema, ima puno pretendenata

Vođe oporbe formalno nema, predsjednik SDP-a Peđa Grbin se nije nametnuo, ima puno pretendenata, a jedini koji je kontinuirano najglasniji je predsjednik Republike koji aktivno sudjeluje u pokušajima da na izborima pobijedi HDZ, a to nije njegova ustavna uloga, rekao je."Moje je mišljenje da parlamentarna većina predvođena HDZ-om ima vrlo slabu alternativu i to građani prepoznaju, što pokazuju i istraživanja javnog mnijenja u kojima se HDZ prepoznaje kao političku opciju koja je kadra u ovako zahtjevnim vremenima voditi zemlju. Za razliku od nas, s druge strane vidite to nesnalaženje, neslaganje, međusobno čak i podmetanje nogu, tako da to nije jamstvo da bi se ozbiljno mogla voditi država", rekao je.

Za petak 14. srpnja najavio je glasovanje u Saboru o raspravljenim zakonima te rekao kako trenutno ne vidi razloga za održavanje izvanredne saborske sjednice. Vezano uz ogromne gubitke HEP-a zbog prodaje plina ispod cijene, Jandroković je rekao kako je poznato da je HEP u vrijeme krize i skupog plina preuzeo opskrbu građana i gospodarstvo po znatno nižoj cijeni od tržišne, a tako je bilo dok se nije promijenila situacija na tržištu i dok se nisu popunila skladišta.

VEZANI ČLANCI:

No tada počinju vrijediti neka druga pravila u prodaji plina koji se nalazi u samom transportu, dodao je te rekao kako o cijeloj situaciji različita viđenja imaju HEP,  Ministarstvo gospodarstva, odnosno nadležne nezavisne agencije. Očekuje da će sutrašnja Vladina sjednica iznjedriti uredbu što s viškovima plina, a nije želio govoriti o nečijoj krivnji dok se ne utvrdi što je točno bilo i zašto, te ima li odgovornih.

Referirajući se na prozivke oporbe na toj temi, rekao je kako ona pokušava medijski atraktivne teme prenijeti u političku arenu te da je i to jedan od razloga zašto nemaju visok rejting, jer su followeri, a ne oni koji nameću političke teme i imaju lidersku ulogu i vodstvo. O slučaju neimenovanja čelne osobe Vojno sigurnosno obavještajne službe (VSOA), Jandroković je rekao kako Sabor nema ustavne ni zakonske nadležnosti utjecati na odluku, ali i dodao kako je čuo da predloženi general, Mijo Validžić, profesionalac koji dobro poznaje tu materiju, ima reference da bi mogao voditi VSOA-u.

No, predsjednik Republike se tome protivi jer nije bio prethodno konzultiran, dodao je Jandroković te pritom podsjetio da Milanović nije konzultirao vladajuću većinu pri izboru predsjednika Vrhovnog suda.  Što se tiče štrajka u pravosuđu i zahtjeva njegovih zaposlenika za povećanjem plaća od 400 eura, Jandroković je rekao kako to nije realno te bi narušilo sustav plaća u državnom i javnom sektoru. Štrajk usporava rad pravosudnih tijela, jer pravosuđe nije na razini koju bismo željeli i nadam se da će se pronaći rješenje je je pravosuđe važan stup svake demokratske zemlje, dodao je. Tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da je pravosuđe pred slomom, ocijenio je pretjeranima.

VIDEO: Milanović: 'HDZ-ovcima ne bi palo na pamet. Zateklo bi nekoga na trećem gemištu'

Komentara 3

FR
FranjoTT
07:14 06.07.2023.

Jandroković će preživjeti i Plenkovića. Nego siguran sam da nakon pljačke građana RH kroz HEP HDZ-u raste popularnost! Naime puna 3 mjeseca su imali viškove i nekome je to jako dobro odgovaralo, to je moja Hrvatska kakvu znam i volim! Idemo dalje na hrvatske vode!

Avatar Behemot
Behemot
00:21 06.07.2023.

Jandroković je moralna gromada i veliki domoljub. He, he.

RO
romcina
20:38 05.07.2023.

Mi, obični građani svih država svijeta, već preko tri godine napadnuti smo od terorističko-mafijaških struktura koje predvodi WEF, svjetski ekonomski forum koji sprovodi tzv. Great Reset. Naše vlade su infiltrirane sa njihovim kadrom, koji provodi njihovu agendu, a koja je suprotna nacionalnim državama. Njihov cilj je rješavanje 'nepotrebnog' ljudskog kadra (tzv. 'useless eaters'), koji prema njima, samo troši dragocjene Zemljine resurse. Zato se sprovodi Zelena politika. Žele da se međusobno poubijamo, ostatak koji preživi bit će kontroliran cjepivima i genetski modoficiran, a jeftina energija u obliku fosilnih goriva,plina, i hrane bit će nedostupna. Novac u postojećem obliku če propasti, planiraju nam ga uzeti, zajedno sa svom imovinom! Ide novi svjetski financijski sustav, koji će se temeljiti na digitalnom kriptovaluti centralnih valuta. Keš je zadnji stup obrane slobode društva. Nakon toga slijedi samo ropstvo za nas i našu djecu (ako preživimo). I Putin i Biden i svi bitni političari (ucjenjeni su) su njihovi ljudi! Vlade rade protiv ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije