Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Predsjednik Sabora Leko na oproštaju od Barbare Prammer

austrija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
08.08.2014.
u 13:41

Po želji obitelji, Barbara Prammer neće imati državni sprovod i bit će pokopana bez nazočnosti javnosti, u najužem obiteljskom krugu, na Središnjem groblju u Beču

Ispred zgrade austrijskog Parlamenta u Beču u subotu prijepodne, uz izravni TV prijenos, bit će održana komemoracija u čast preminule predsjednice Parlamenta Republike Austrije Barbare Prammer. Nazočna će biti najuža obitelj pokojnice, cijeli austrijski državni vrh, bivši premijeri, predsjednici Parlamenta, zastupnici, predstavnici sudbenih i vojnih vlasti, crkveni velikodostojnici i ostali uzvanici iz zemlje i inozemstva, ukupno njih šestotinjak.

S hrvatske strane komemoraciji će biti nazočan predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko.

Komemorativni skup, na koji će doći i brojni austrijski građani, otvorit će obnašatelj dužnosti predsjednika Parlamenta Karlheinz Kopf . Od Prammer će se prigodnim govorima, između ostalih, oprostiti i savezni kancelar Werner Faymann i austrijski predsjednik Heinz Fischer  te predsjednica Saveznog vijeća austrijskog Parlamenta Ana Blatnik.

Zbog opraštanja od predsjednice austrijskog Parlamenta, u subotu će na snazi biti posebna regulacija prometa, a tzv. Bečki ring, gdje se nalazi i zgrada Parlamenta, bit će zatvoren za sav promet.

Po želji obitelji, Barbara Prammer neće imati državni sprovod i bit će pokopana bez nazočnosti javnosti, u najužem obiteljskom krugu, na Središnjem groblju u Beču.

Do sprovoda, predsjednici austrijskog Parlamenta bit će ukazane sve državne počasti.

Lijes s posmrtnim ostacima bio je u četvrtak i petak izložen u Parlamentu kako bi se i austrijski građani mogli oprostiti od preminule predsjednice, koju su izuzetno poštivali i voljeli kao političarku i kao ženu koje su krasile brojne ljudske vrline.

Austrijski državni vrh, kao i cijela Austrija, duboko su potreseni preranom smrću Prammer, koja je na čelu Parlamenta bila od 2006. godine, kao prva žena u austrijskoj političkoj povijesti. Umrla je u subotu 2. kolovoza u Beču nakon duge borbe sa zloćudnom bolešću u 61. godini života.

>> Preminula predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije