Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje joj se školuju djeca?

Predsjedničina kći u XV. gimnaziji pohađa međunarodni program

Grabar Kitarović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
01.06.2016.
u 11:29

Riječ je o programu The International Baccalaureate, gdje se učenici školuju po posebnom kurikulumu koji nema veze s hrvatskim

Apelirajući na nastavak kurikularne reforme, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom je otvorenom pismu naglasila da pitanju obrazovanja ne pristupa samo kao predsjednica već i kao majka dvoje školske djece. No većina njihova školovanja dosad se odvijala po programima koji nisu hrvatski, već međunarodni, a po povratku u Zagreb, nakon što je izabrana za predsjednicu, svoju je kćer upisala na međunarodni program koji se u jednoj zagrebačkoj gimnaziji odvija na engleskom jeziku.

Riječ je o programu međunarodne mature The International Baccalaureate, koji se provodi u 3882 škole u 148 različitih država diljem svijeta, a od 1991. provodi se u XV. gimnaziji u Zagrebu (bivšem MIOC-u). Učenici koji pohađaju taj program školuju se po posebnom kurikulumu koji nema veze s hrvatskim kurikulumom, ni postojećim ni prijedlogom budućeg. Ni ocjene nisu iste: u IB programu učenici se ocjenjuju ocjenama od 1 (vrlo loše) do 7 (odlično). Školovanje po IB programu plaća se 23 tisuće kuna po školskoj godini. Među uvjetima upisa je i “izrazita svestranost i visok stupanj samostalnosti kandidata”, a u školskoj godini 2015.-2016. upisivalo se 40 učenika, koji su podijeljeni u dva razredna odjela.

Predsjedničina kći pohađa prvi razred srednje, a sin, kako doznajemo, pohađa hrvatski program u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi. – Nadasve važnom pitanju obrazovanja ne pristupam samo kao predsjednica Republike; o njemu svakog dana promišljam i s njim sam svakim danom suočena kao majka dvoje školske djece. I kao majka najbolje mogu vidjeti koliko je važno da djeca uče za život, a ne samo za ocjene. Ako je obrazovanje budućnost, ima li išta važnije od dobre budućnosti – napisala je predsjednica u otvorenom pismu u kojem je izrazila podršku članovima ekspertne radne skupine za pripremu kurikularne reforme.

Predsjedničina djeca čitav su se život selila zbog diplomatske karijere majke, koja je nakon mandata na mjestu ministrice vanjskih poslova bila i veleposlanica Hrvatske u SAD-u i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a u Bruxellesu. Uobičajeno je da djeca diplomata pohađaju škole po međunarodnim programima kako bi i prilikom preseljenja iz jedne države u drugu zadržala isti standard koji isti međunarodni programi jamče bez obzira na lokaciju gdje se provode.    

>>'Reforma školstva mora se nastaviti, svako odgađanje bi nas koštalo'

Komentara 121

TO
tolitol
11:41 01.06.2016.

Ovoj se logici nema što zamjeriti. Sad me zanima Ima li djece Boris Jokić i, ako da, gdje ih školuje? Ako ih nema ili ona ne pohađaju hrvatske škole, nema pravo raditi na reformi kurikuluma. Možemo li tako zaključivati novinare?

KS
Ksantipa
11:43 01.06.2016.

Što je tu sad sporno?

DU
Deleted user
13:36 01.06.2016.

Naslov kao da je naputak za nekog budalaša gdje da traži predsjedničinu djecu. Eh, daleko ste dogurali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije