Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUDOVAC

Predsjednica pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu

Predsjednica Grabar-Kitarović na otvorenju i obilasku međunarodnog Proljetnog sajma
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
06.04.2018.
u 13:31

Pohvalila je poticajne mjere i zakonske izmjene Ministarstva poljoprivrede, kao i veću dostupnost EU fondova te brži protok novca iz tih fondova.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Gudovcu otvorila trodnevni 21. Proljetni međunarodni sajam s 500 izlagača iz Hrvatske i 10 stranih zemalja, s kojega je pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu jer je od osamostaljenja Hrvatske do danas, upozorila je, poljoprivredna proizvodnja prepolovljena iako je u nju uloženo 40 milijardi kuna.

Rezultat je to, istaknula je predsjednica, višegodišnje loše agrarne politike u kojoj se nije znalo što se želi proizvoditi i za koga se želi proizvoditi.

Ipak, pohvalila je poticajne mjere i zakonske izmjene Ministarstva poljoprivrede, kao i veću dostupnost EU fondova te brži protok novca iz tih fondova.

Tolušić: Od svibnja za poljoprivrednike krediti s kamatom od 0,5 do 1,5 posto 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će od svibnja poljoprivrednicima biti dostupni krediti s mnogo povoljnijom kamatom koja će se kretati od 0,5 do 1,5 posto, dok će za mljekare biti čak i niža te iznositi tek 0,1 posto, i to zahvaljujući EU fondovima.

 Kazao je kako je lani u poljoprivredu uloženo 500 milijuna eura iz EU fondova, a da će jednako toliko biti uloženo ove i iduće godine te da se rezultati moraju vidjeti.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac kazao je kako je ovogodišnji sajam povećan za 1.200 četvornih metara izložbene površine, na kojoj će biti predstavljena najnovija dostignuća u poljoprivrednoj mehanizaciji. Ukupna izložbena površina tako se povećala na 166 tisuća četvornih metara.

U sklopu sajma, treću godinu zaredom održava se "Drvni svijet", sajam opreme i strojeva za šumarstvo i obradu drveta. Kao i svake godine, organizirana su i brojna specijalizirana predavanja s aktualnim temama i stručnim predavačima.

Komentara 4

ŽO
žoržet
13:57 06.04.2018.

uh, kakva bi to samo sveobuhvatna reforma bila kad bi se za početak našu vrhovnicu temeljito 'preoralo', i u smislu sadržajnosti i u smislu vjerodostojnosti!:)

DU
Deleted user
14:35 06.04.2018.

Ne treba poljoprivrednicima krediti s minimalnom kamatom dovoljno bi za početak bilo da se ne uvozi smeće najgore vrste koje jedemo i uvozimo mimo kontrole dok se za naše proizvođače traže najstroži kriteriji drugo, djele se ti isti krediti nekima koji su poljoprivrednici samo na papiru pa potpore ne dolaze do onih kojima su prijekom potrebne treće, treba koordinirat kontinentalnu i primorsku HR... smješno je da 2/3 svinjetine uvozimo a naši svinjogojci nemaju kome prodat svoje blago no lakše je ne podupirat tu granu proizvodnje a živjet na carini i porezu uvoza svinjetine sumnjiva porijekla i na kraju ljudi se sami trebaju osvjestit i kupovat HR proizvode čime čuvamo radna mjesta i punimo proračun.

DU
Deleted user
15:15 06.04.2018.

Kaj bu opet zeleni plan? Dosadasnja politika je u ovih 27 godina zaista podigla poljoprivredu na visu razinu. Zato seljaci na selu kupuju brasno i mlijeko u trgovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije