Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret predsjednice i kardinala

Papa će Stepinca 
proglasiti svetim 
u Hrvatskoj?

Kolinda Grabar Kitarović i kardinal Josip Bozanić
Foto: Ured predsjednice
1/3
18.03.2015.
u 21:01

Predsjednici je očito stalo da upravo ona pozove Svetoga Oca u Hrvatsku, što će uskoro i učiniti za posjeta Vatikanu

Papa Franjo mogao bi doći u Hrvatsku i proglasiti svetim blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Proizlazi to iz priopćenja sa susreta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, koji je danas bio na Pantovčaku, gdje je “kardinal Bozanić još jednom je čestitao predsjednici Grabar-Kitarović na izboru za predsjednicu Republike te pozdravio njenu namjeru da se na početku mandata susretne sa Svetim Ocem”.

Proces gotov

– Na sastanku je izražena obostrana nada da će uskoro biti dovršen proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca te želja da upravo u Hrvatskoj Sveti Otac proglasi blaženog Alojzija svetim – piše u zajedničkom priopćenju Ureda predsjednice i Zagrebačke nadbiskupije, čime su se potvrdile višemjesečne kuloarske priče da bi papa Franjo mogao doći u Zagreb.

– Proces za kanonizaciju kardinala Stepinca je gotov i želja je naše Crkve da papa kardinala Stepinca proglasi svetim u Zagrebu. Međutim, kako papa dolazi i kao državni poglavar, bilo mu je potrebno uputiti i poziv s državne strane, što se prošlih mjeseci Banski dvori i Pantovčak nisu mogli dogovoriti jer je pravilo da glavninu troškova snosi onaj tko je uputio poziv – rekli su nam naši izvori u Crkvi dodajući da je predsjednici, koja se javno deklarirala kao praktična vjernica, očito stalo da upravo ona pozove Svetoga Oca u Hrvatsku, što će uskoro i učiniti za posjeta Vatikanu. U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj s nestrpljenjem se iščekuje vijest iz Vatikana o dovršetku procesa kanonizacije, koja kasni zbog burnih reakcija i lobiranja iz Srpske pravoslavne crkve.

Zajedno do boljeg društva

Vatikanska diplomacija ne želi se zamjeriti SPC-u pa je sve malo odgođeno – kažu nam naši izvori u crkvenom vrhu, dodajući kako su otprije spremne dvije lokacije za svečanost kanonizacije – Vatikan ili Zagreb.

Dođe li papa Franjo u Zagreb i proglasi u glavnom gradu kardinala Stepinca svetim, to će biti veliko priznanje i za Hrvatsku, i za Katoličku crkvu u Hrvatskoj, i za samoga kardinala Stepinca, drže u našoj Crkvi, a učini li to u Rimu, to će biti učinjeno na čast i pred očima cijeloga svijeta, kojemu bi se Stepinac stavio kao uzor.Inače, predsjednica Republike i kardinal izrazili su zajedničku spremnost na suradnju u izgradnji još boljeg i pravednijeg društva.

>> Grabar-Kitarović sastala se s Merkel i Gauckom: Hrvatska zna tko su joj prijatelji

>> Kolinda Grabar-Kitarović: I Crkva smatra da je Batarelova izjava neutemeljena

Foto: Ured predsjednice

Komentara 145

PO
povijest195
14:24 18.03.2015.

Velike stvari se dešavaju kao posljedica hrabrosti,odlučnosti,vjere i ljubavi prema bližnjima,narodu i Domovini. Naš narod je kao jedan i potrebne su nam promjene da bismo osigurali bolje sutra ZA JEDINU NAM I BOLJU HRVATSKU !!! Podrška Kolindi!!!!!!

NJ
njoj
13:56 18.03.2015.

Bravo predsjednice!

ap-ćap195
14:07 18.03.2015.

Bog te blagoslovio Presjednice, što si omogućila da se posveti hrvatsko tlo nakon 10-godisnjeg bezbožja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije