Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo u 63. godini

Predsjednica i premijer uputili sućut obitelji Jure Radića: 'Pamtit ćemo ga kao velikoga graditelja mostova, ljudskosti i dobra'

Orešković Kitarović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
10.09.2016.
u 19:20

Jure Radić preminuo je u 63. godini nakon duge i teške bolesti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut obitelji Jure Radića u kojem je podsjetila kako mu brojna obitelj, koju je volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost pa je s jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik,voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama rata i kao predstojnik Ureda Predsjednika.

"S tugom sam primila vijest o smrti poštovanog gospodina prof. dr. sc. Jure Radića. U ovim trenucima tuge, koju s vama dijele svi koji su ga voljeli i poznavali, želim u ime Republike Hrvatske izraziti zahvalnost za sve što je učinio tijekom svog plodnog života", stoji u brzojavu sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Čovjek silne stvaralačke energije

Naglasila je da mu brojna obitelj, koju je ponosno volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost na mnogim područjima znanstvenog, društvenog i državnog života. "Silne stvaralačke energije, jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama rata bio je kao predstojnik Ureda Predsjednika prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana, s kojim je dijelio vizije bolje budućnosti naše domovine", istaknula je predsjednica.

Podsjetila je i da je Jure Radić imao iznimno veliku ulogu pri sklapanju ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, u mirnoj reintegraciji Hrvatskoga Podunavlja, kao i da svaka obnovljena kuća u Hrvatskoj "nosi njegov potpis". "Bio je kršćanin, čovjek vjere, pun vedrine i optimizma. Hrvatski narod pamtit će ga kao velikoga graditelja mostova, ljudskosti i dobra. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio. Molim vas, primite izraze moje iskrene sućuti“, stoji u sućuti Predsjednice Republike obitelji Jure Radića.

Poznat po predanom političkom angažmanu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković uputio je brzojav sućuti obitelji Jure Radića, priopćili su iz njegovog Ureda. 

"Sa žaljenjem sam primio vijest o preranom odlasku g. Jure Radića, hrvatskoga političara i poduzetnika. Ostat će zapamćen po predanom političkom angažmanu u stvaranju hrvatske države, kao predstojnik Ureda prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, doprinosu u izvršnoj vlasti u hrvatskim vladama teških ratnih godina kao ministar znanosti, tehnologije i informatike, ministar obnove i razvitka, te po akademskom i poduzetničkom doprinosu u području graditeljstva u Republici Hrvatskoj.  U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze moje duboke sućuti i poštovanja“, stoji u sućuti premijera.

> > Jure Radić preminuo u 63. godini nakon duge i teške bolesti

Komentara 16

CR
CrniP
20:24 10.09.2016.

Gradjenje mostova koje zatvara bura, pa je potrebno graditi drugi most, je definitivno karakteristika velikih graditelja mostova.

Avatar haška rakija
haška rakija
08:46 11.09.2016.

pamtit ćemo ga kao velikog domoljuba koji je ljubav prema domovini dobro naplatio

HH
helgin@hogar
21:54 10.09.2016.

dodje vrijeme prodje rok, eto vraga skok na skok... istina bog ce mu suditi, ali za svojih 10 zapovijedi, a ja ga sudim da je kriv sto je pohapao lovu na preskupim mostovima i svim gradjevinama koje je u hr radio, a narod platio! kaznjavam te da ides u vjecnost(ovu ili onu) bez i jedne lipe koju si izvukao iz dzepa ovog naroda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije