Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako protiv krize

Predložene ustavne promjene neće pokrenuti rast gospodarstva

Ivana Maletic
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
20.12.2014.
u 22:52

Estonija i Poljska uspjele su uz pomoć fondova EU i pojednostavljenja procedura za poduzetnike

Da bi ustavne promjene mogle potaknuti rast gospodarstva čini se da ne vjeruje nitko osim samog predsjednika Ive Josipovića, koji utrku za drugi mandat vodi na tom argumentu.

Lavina reakcija

– Nismo se uspjeli boriti protiv krize zato što nismo razumjeli ono što su shvatile uspješnije zemlje, poput Poljske i Estonije, koje su najprije ili paralelno provodile institucionalne promjene, a usporedo s tim ili nakon toga gospodarske – rekao je Josipović pa pokrenuo lavinu reakcija. Ekonomisti ga upozoravaju da bi jedino odredba o ograničavanju javnog duga na 60 posto u Ustavu bitnije utjecala na gospodarske prilike, ali je nije moguće donijeti s obzirom na to da je dug opće države odavno premašio razinu koju je Poljska u ustav unijela još 1997. godine.

– Predsjednik bi se trebao koncentrirati na bolje vođenje vanjske politike i bolju sigurnosnu politiku jer bi to gospodarstvu donijelo puno više koristi od ustavnih promjena – ističe makroekonomist Ante Babić pa napominje da predsjednik može koristiti svoju poziciju da bi lobirao za hrvatske tvrtke na novim tržištima, može inzistirati na jačanju gospodarske diplomacije, a i birati za diplomate ljude iz gospodarskog miljea. Babić preporučuje i da se sigurnosna politika koristi i u gospodarstvu kako bi se izbjegle situacije u kojima Vlada i državne institucije potpisuju ugovore sa sumnjivim ulagačima ili se blamiraju primajući na razgovore špekulante.

Poljska povukla novac EU

Sigurnosna provjera potrebna je i pri potpisivanju velikih ugovora, a predsjednik bi u tome mogao pomoći. Ustavnim odredbama, ističe Babić, ne može se postići više no deklarativna namjera reformi, jer smjer i dubinu reforme ionako određuju niži propisi o kojima odluku donosi Vlada. Reagirao je i HDZ sa sličnim porukama.

– Pitala sam uglednog poljskog ekonomista Darija Srozatija je li zaista ustav doveo do preokreta u Poljskoj, a on mi je odgovorio da se preokret dogodio kad je Poljska ušla u EU i uspješno počela koristiti europske fondove, a potom je prepoznala potencijale za rast i razvoj i što mora napraviti da bi privukla investitore – kazala je Ivana Maletić, europska parlamentarka, koja podsjeća da je Poljska provela poreznu reformu i bila jedna od najuspješnijih zemalja u povlačenju novca EU, kao uostalom i Estonija čiji se preokret temeljio na pojednostavljenju procedura za poduzetnike, u čemu je toliko uspjela da se brendirala kao e-Estonija, zemlja potpuno informatizirane procedure.

>>Evo kako predsjednički kandidati stoje u anketama!

>>'Iako sam znala da u Hrvatskoj vlada čemer i jad, sad sam to i neposrednim iskustvom spoznala'

Komentara 38

VJ
vjerovnik
22:15 20.12.2014.

Pusićka večeras reče kako će se sljedeće godine vidjeti rezultati ...ljudi moji, pa kako ih nije sram ... KAKO IH NIJE SRAM ?????

19
1995josip
22:32 20.12.2014.

Josipović nije ništa pokrenuo 5 godina ! Kolinda ima priliku da bude puno bolja predsjednica Hrvata . Možda izaberemo predsjednicu u prvom krugu i tako pošaljemo u povijest partizane i njihove kape sa zvjezdom koje su za nas Hrvate simbolol zločina , a neki partizanski sinovi joj se još uvijek dive !

Avatar d-ano
d-ano
23:45 20.12.2014.

Vidjece se rezultati sigurno ,,,VAnnnnnnn lopatu im dat u ruke pa nek zasucu rukave i nek zive od plate sto je dobiju nakon par mjeseci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije