Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjenimo hrvatsku

'Predlažemo 6 zastupnika za manjine, 1 za Srbe i pet za ostale'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
18.09.2018.
u 11:05

- Promjenom izbornog sustava radimo prvi korak ka uspostavljanju stabilnosti, omogućava se da na vlast dođu kompetentni, pošteni i stručni ljudi

Nemoguć je oporavak Hrvatske ako se ne promijeni izborni sustav, smatraju u stranci Promijenimo Hrvatsku, pa su zbog toga danas u Saboru na konferenciji za medije predstavili svoj prijedlog promjena izbornog zakona. Njihov opširni prijedlog promjena dosta se poklapa s prijedlogom inicijative Narod odlučuje koja je skupljala potpise za raspisivanje referenduma o izbornim promjenama.

Član Predsjedništva stranke Promijenimo Hrvatsku Jozo Ezgeta tako je ustvrdio kako je aktualni izborni zakon doveo do toga da imamo negativnu selekciju političara i onih koji vode državu.

- Rezultati su loša politička stvarnost, konstantna nestabilnost zbog jednostavnosti korumpiranja političara koji jednostavno prelaze s jedne strane na drugu – kaže Ezgeta te dodaje kako je jasan nedostatak strategije u svakom segmentu društva, pa daje primjere upitne sudbine Uljanika i brodogradnje uopće, Petrokemije, pitanje je i hoće li priča s Agrokorom dobro završiti...

- Promjenom izbornog sustava radimo prvi korak ka uspostavljanju stabilnosti, omogućava se da na vlast dođu kompetentni, pošteni i stručni ljudi. U procese treba uključiti i naše iseljeništvo da zajedno započnemo oporavak države. Zato trebamo novi zakon i zalažemo se da u njega uđu sljedeće promjene – započeo je s objašnjavanjem Ezgeta.

Zato, nastavlja, stranka Promijenimo Hrvatsku vjeruje kako je sadašnji prag za ulazak u Sabor od 5 posto previsok i prepreka je manjim strankama, pa predlažu da se smanji na 3 posto jer bi tako, drže, zastupnici bili predstavnici birača koji su glasali za njih. Prijedlog je, dodaju, u granici dobrih europskih primjera.

- Jedan preferencijalni glas pogoduje velikim strankama, naš prijedlog je da bude 5 preferencijalnih glasova. Smatramo i da broj zastupnika treba smanjiti na oko 120 jer bi se tako smanjili troškovi. Potrebno je i revidirati izborne jedinice, izjednačiti ih po broju glasača, jer su iseljavanje i demografija promijenili broj glasača. Glas negdje vrijedi više, i ako tako ostane, izbori se ne bi smjeli održati – pojašnjava Ezgeta.

U stranci Promijenimo Hrvatsku smatraju i da bi trebalo revidirati broj zastupnika nacionalnih manjina, pa predlažu da sve manjine budu jednako zastupljene.

- Ni jednu manjinu ne treba pozitivno diskriminirati, to je nepravda prema ostalima, a ujedno postoji opasnost da se tu manjinu stigmatizira. Pokazalo se da tri glasa koje sad ima jedna manjina nije polučila pozitivne rezultate, nego su omogućila etno biznis od kojeg pojedinci imaju korist – rekao je Ezgeta govoreći o pravu srbijanske manjine na tri zastupnika u Saboru.

Ulaskom u NATO i EU, tvrdi, završio je proces demokratske tranzicije Hrvatske, postigli smo sve standarde kao i svaka druga članica, pa nema potrebe za posebnim prednostima nekoj manjini jer svatko može svojom kvalitetom doći na visoku poziciju.

- Dokaz za to je Vlada u kojoj je sjedilo 8 ministara iz jedne manjine. Predlažemo 6 zastupnika za manjine, 1 za Srbe i pet za ostale. Također vjerujemo kako zastupnici manjine ne mogu biti prevaga kada se glasuje o povjerenju vladi – kazao je Ezgeta.

Osim toga, stranka Promijenimo Hrvatsku predlaže i reviziju listu dijaspore, a cilj je, poručuju, što bolje povezati iseljenu i domovinsku Hrvatsku i tako uspješnije pokretanje oporavka države. U iseljeništvu živi 4 milijuna Hrvata, nastavljaju, pa zato predlažu da se u Sabor bira 5 zastupnika za Hrvate koji žive u Europi (3 za Hrvate iz BiH i 2 za Hrvate iz ostalih europskih zemalja), 2 zastupnika za Hrvate iz Sjeverne i Južne Amerike te jedan iz Australije i Novog Zelanda.

- U Njemačkoj svaki građanin koji živi u inozemstvu može glasovati ako je osobno upoznat s političkom situacijom u državi. Zalažemo se i za elektroničko glasovanje, olakšalo bi se dijaspori, ali i referendumsko odlučivanje. Tražimo i reviziju popisa birača, kao i stimuliranje izlaska na izbore, tipa jednokratnom poreznom olakšicom – zaključio je Jozo Ezgeta.

>> Pogledajte video kada su članovi Slobodne Hrvatske jajima gađali zgradu HDZ-a

Komentara 10

DI
didokvatrič
11:25 18.09.2018.

Što Srbi imaju od tih manjinama i Sdssa.Ako žive u ZG znaju da se ta kamarila Bori za sebe a za njih ih nije briga.Srbi skupa s Hrvatima žive bijedno i žele napredak u životu i smanjenje poreza koje uzimaju glupe stranke,udruge i ostale mafijaške obitelji.

FT
feel_the_coruption
11:34 18.09.2018.

Hdz-ov premijer pupavac neće dati promjenu izbornog sustava...

MV
Mijat vrdoljak
16:38 18.09.2018.

Tko je tu lud smanjenje broja zastupnika za 20% a smanjenje broja zastupnika manjinaca za 0,13%. Broj zastupnika za dijasporu na primjer BiH 3 gdje živi 1,5 miliona Hrvata a Novi zeland gdje živi 975 Hrvata 2 zastupnika. Iako je od stranke promijenimo Hrvatsku ali ne na taj način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije