Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubljanska banka

Prebit će se dug banke štedišama s dugom hrvatskih tvrtki banci?

karl erjavec,vesna pusić portal (1)
Tomislav Krasnec/VLM
01.02.2013.
u 08:48

Slovenci drže da su potraživanja LB-a od hrvatskih tvrtki pet puta veća od duga štedišama iz RH

Slovenija nije sklona tome da se pitanje prenesene štednje iz Ljubljanske banke riješi arbitražom, već mogućnost postizanja dogovora vidi u poravnanju dugova i potraživanja, otkrio je slovenski ministar Karl Erjavec dan nakon sastanka s Vesnom Pusić u Bruxellesu. Iako nije govorio o iznosima, čini se da Slovenija na pregovarački stol stavlja stotine i stotine milijuna eura za koje tvrdi da su hrvatska poduzeća ostala dužna Ljubljanskoj banci.

Nema vremena

– Nema vremena za arbitražu. Traži se rješenje u smislu poravnanja. Govorimo o bilanci Ljubljanske banke i ta bilanca mora biti poravnana. Ne možemo govoriti samo o pasivi, nego i o aktivi pa onda možemo izračunati što iz toga proizlazi – rekao je jučer Erjavec u Bruxellesu. Pasiva je dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, a aktiva o kojoj govori jesu potraživanja banke od hrvatskih poduzeća. Ni Erjavec ni itko iz slovenske vlade ne govori o iznosima, ali slovenski europarlamentarac Jelko Kacin tvrdi da su potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća pet puta veća od duga hrvatskim štedišama koji su prenijeli štednju na hrvatske banke, što je sada predmet spora i blokade u ratifikaciji.

 Erjavec i Pusić preksinoć su u Bruxellesu učinili pozitivan pomak u pregovorima, ali nisu dogovorili konačno rješenje. Dogovorili su da će se ponovno susresti 6. veljače, ovaj put u društvu dvojice financijskih stručnjaka. Pusić kaže da postoji četiri ili pet prijedloga kompromisnog rješenja, ali nije željela ništa govoriti o sadržaju tih prijedloga.

– Nama je u interesu da rješenje bude takvo da nitko nikog ne prevari niti itko ikog nadigra – rekla je Pusić.

Nakon preksinoćnjeg sastanka i Pusić i Erjavec izjavili su da je moguće pronaći rješenje i pokrenuti ratifikaciju u veljači. Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je jučer da pozdravlja činjenicu da se susret ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije dogodio u pozitivnom ozračju.

 Ključan korak

– Nadamo se da je to ključan korak prema pronalasku uzajamno prihvatljivog rješenja koje je hitno potrebno – rekao je Füle.

 Svi ministri vanjskih poslova EU sudjelovali su jučer na sastanku Vijeća i na marginama su se mnogi od njih raspitivali kod Pusić i Erjavca kako je prošao preksinoćnji sastanak, odnosno jesu li pronašli rješenje koje će pokrenuti ratifikaciju ulaska Hrvatske u EU.

– Svi kolege ministri bili su ohrabreni informacijama da je sastanak bio pozitivan. Na nama je sad da to riješimo u iduća dva-tri tjedna – rekla je ministrica Pusić.

Komentara 68

IN
insignia
08:55 01.02.2013.

....slovenski europarlamentarac Jelko Kacin tvrdi da su potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća pet puta veća od duga hrvatskim štedišama koji su prenijeli štednju na hrvatske banke, što je sada predmet spora i blokade u ratifikaciji.... _________________________________ Jelko skupljaj lovu. Na vrijeme je.

IR
ironyx
08:56 01.02.2013.

Dud tvrtki banci je poslovni rizik banke koja je dala novce kao svoj poslovni rizik kojeg je trebala znati procjeniti. Ne vratiti ljudima ustedjevinu koju su provjerili banci je kriminal!

DO
doktor1
10:22 01.02.2013.

Isto tako ako je INA ili Petrokemija napravila dug u Slovenskoj banci a njen direktor (ili više njih) kupili stan u Londonu onda možemo reći: prodat ćemo stanove direktora koji su zaduživali firme u LJBanci i od tog novca isplatiti štediše. Pa neće štediša otplaćivati dugove hrv tvrtki od lopovskih direktora koji su sebi kupovali stanove. Zna se koje su to tvrtke i postoji evidencija zaduženja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije