Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIH o Sanaderu

'Pravosudni sustav predstavlja problem za stvarnu borbu protiv korupcije'

Ivo Sanader
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
02.10.2015.
u 10:08

Dugotrajnim sudskim postupkom stvara dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a

Transparency international Hrvatska u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media smatra da pravosudni sustav mora učiniti sve da ne kompromitira stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

 – Ova odluka Vrhovnog suda pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije. Prvo, proceduralne pogreške u sudskom postupku upućuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja. Drugo, takvim postupkom ugrožavaju se ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret. Treće, dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi, angažiraju resursi, te se umanjuje efekt koji bi imala  učinkovita i blagovremena presuda donesena u razumnom roku. Četvrto, jamčevina u ovako velikim iznosima je nepravedna i socijalno diskriminirajuća jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti, poručuju iz Transparency international Hrvatska.

 – Dugotrajnim sudskim postupkom stvara se dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda – istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

>> Bebić, Rošin, Zubović... već su jamčili imovinom

>> Čedo Prodanović: Sanader ima određene prijatelje koji su spremni za njega jamčiti

>> Sloković: Postupak protiv Sanadera započeo je zbog borbe između njega i Jadranke Kosor

Komentara 8

CV
cvor276
11:07 02.10.2015.

Turudiću sa komplet vijećem radi ovakvog suđenja odmah dati otkaz i da plate troškove ponovljenog suđenja.

Avatar opetja12
opetja12
10:48 02.10.2015.

HAhahahaha ĆAĆA JE NEVIN!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
11:57 02.10.2015.

samo kod nas to ima samo kod nas gdje LOPOV bolje od postenog prode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije