Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tena Šimonović Einwalter

Pravobraniteljica o presudi u slučaju Madine: Ovo je pljuska brojnim institucijama

Zagreb: Izvješćem pučke pravobraniteljice nastavljena 7. sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.11.2021.
u 12:51

Presudu treba gledati kao priliku za jačanje vladavine prava. Našli su povredu brojnih ljudskih prava u ovoj presudi, kaže Šimonović Einwalter.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter komentirala je presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju male Madine Hussiny.

- Ovo je pljuska brojnim institucijama u Hrvatskoj, to se moglo izbjeći. Presudu treba gledati kao priliku za jačanje vladavine prava. Našli su povredu brojnih ljudskih prava u ovoj presudi. Značajna je za jačanje zaštite ljudskih prava, ali i migracijsku politiku općenito. Bit će važno pratiti njezinu provedbu, njezin je značaj širi i odnosit će se i na druge članice EU - kazala je Šimonović Einwalter za N1 te dodala: 

- Kao institucija smo od početka uključeni u ovaj predmet i na mnoga od ovih pitanja smo već ukazivali. Zato je važno da se moglo izbjeći da se ovo dogodi na međunarodnoj razini, trebali smo biti učinkovitiji na lokalnim razinama. Pitanje je rada policije, DORH-a, pravosuđa… Među ostalim način učinkovitosti provođenja istrage, omogućavanje slobode kretanja obitelji, pritisak kojem su bile izložene organizacije civilnog društva i za održavanje vladavine prava, važno je iz ovoga izvući lekciju. Sud je u ovoj presudi bio iznimno jasan, za razliku od nekih drugih koje nije tako lako čitati.

Nije komentirala političku odgovornost. 

- Ne bih se očitovala o tome. Kao što je rekao Europski sud za ljudska prava, od toga bježanja nema i zato ćemo raditi dalje na tome da se odluka izvrši i dovede do promjena u sustavu. 

Osvrnula se na komentar Ustavnog suda o ovoj odluci, koji je u priopćenju napisao da će ugraditi stajališta ESLJP-a o smrti Madine u svoje odluke. 

- Ta tvrdnja stoji, ali znamo tko je iznad koga u vertikali, a Europski sud za ljudska prava odlučuje nakon Ustavnog suda - zaključila je pravobraniteljica.

Video - Pogledajte spornu snimku: Ljudi s fantomkama i palicama tjeraju i udaraju migrante uz granicu s BiH

Komentara 17

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
15:44 19.11.2021.

Znači RH bi svim tim teroristima trebala oduzimati djecu i odgovarati za njih. A gdje je tu odgovornost roditelja? Tko kaže da je to dijete uopće bilo njihovo obzirom da su svi bez ikakvih dokumenata i da sami nisu to nesretno dijete bacili pod vlak? Ako mogu zaklati potpunog stranca u tramvaju, zašto i to nebi mogli?

Avatar NeNormalan
NeNormalan
15:51 19.11.2021.

Božinović i policija je jedino što stoji između tog zla i hrvatskog naroda

GO
goran2hr
15:44 19.11.2021.

Zatvoriti tu "instituciju", a ovoj gospođi dati otkaz, bilo bi nešto dobro za Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije