Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplatile mu se mućke

Pravi Delboy ušao u krug milijardera

Chris Dawson
Foto: NI Syndication/PIXSELL
1/4
13.05.2014.
u 15:30

Vlasnik britanskog lanca trgovina The Range gotovo je isti kao lik iz kultne serije

Sljedeće godine u ovo doba bit ćemo milijunaši, slavna je izreka Delboya iz kultne serije Mućke koja se na Chrisa Dawsona jednostavno ne odnosi. Naime, ovaj Delboy iz stvarnog života nije ušao, prema popisu Forbesa otprije nekoliko dana, na listu milijunaša – nego milijardera! Novopečeni šezdesetdvogodišnji milijarder ipak nije iz londonskog Peckhama, već iz Liverpoola, nema uza sebe ni mlađeg brata ni strica, no po svemu ostalom navlas je isti glavnom liku kultne serije BBC-a, kojega je utjelovio glumac Sir David Jason.

Učenički sindikat

Iako bez formalnog obrazovanja, Dawson se svojim prilično nekonvencionalnim načinom trgovanja, bilo da je riječ o prodaji kineskih igračaka s pogreškom na ulicama Liverpoola, kao što je radio na početku karijere, ili kupnji posrnulih tvrtki, što radi danas, izuzetno obogatio. Naime, nije toliko prodavao robu koliko je novac donosio njegov nekonvencionalan i nerijetko moralno upitan, no zasigurno vrlo kreativan način poslovanja.

Foto: NI Syndication/PIXSELL

Da će od njega “nešto biti”, pokazao je još u srednjoj metalurškoj školi, koju doduše nije završio, ali ju je iskoristio za pokretanje prvog većeg posla. Naime, organizirao je svoje kolege, učenike u svojevrsni sindikat i nagovorio ih da na satovima prakse u školskoj radionici rade što više komada metalnih proizvoda s pogreškom koji bi potom završavali u kantama za otpad. Kante je poslije nastave Dawson praznio, a njihov sadržaj prodavao kao otpadni metal. Kako je školski praktikum vrlo često koristio bakar i aluminij, jasno je da je Dawsonova “poslovna inicijativa” bila izuzetno unosna. Kada se doznalo za Dawsonov “poslić sa strane”, izbačen je iz škole, no samo je preselio poslovanje na ulice Liverpoola.

Iz kofera je prodavao isti asortiman koji je u BBC-evoj seriji prodavao i filmski Delboy. Bile to igračke iz Kine koje je nabavio “ispod stola”, bio to alat s pogreškom koji je nabavljao samo za djelić cijene, bili to dijelovi automobila napravljeni u tadašnjem istočnom bloku s krivotvorenim deklaracijama, Dawsonu je jedini kriterij bila mogućnost zarade. I njegova je konkurencija na ulicama Liverpoola imala vrlo sličan asortiman, ali nitko od njih nije imao takav marketinški pristup. Za Dawsona je pojam propale prodaje bio nepoznat. Robu je uvijek plaćao gotovinom unaprijed, ostvarujući velike popuste, a iz svake je situacije znao izvući profit.

Na pločicama DE11 BOY

Toliko je bio dobar prodavač da je na tjednoj razini u prosjeku zarađivao po 10 tisuća funti. Desetak godina prodavao je iz kovčega i furgona, a potom je 1989. otvorio prvu trgovinu The Range, svojevrsni supermarket koji je nudio istu robu koju je prodavao na ulici. Od ručnog alata, preko igračaka do kompleta za čaj i kavu. I sve po sniženim cijenama u odnosu na konkurenciju. Prodavaonica je bila pun pogodak, u prvoj je godini zaradio četvrt milijuna funti, a potom je krenuo u širenje poslovanja. Lanac The Range danas posjeduje 38 maloprodajnih lokacija diljem Velike Britanije i zapošljava oko 2300 radnika.

Dawson i dalje upravlja cijelim sustavom, no sada se ipak malo više posvetio hedonizmu, i životu kakvog bi njegovao njegov uzor s televizije da je ikada zaradio toliki novac. Dawson danas vozi Bentley s registracijskom pločicom DE11BOY, nosi kačket, nerijetko je u dolčeviti s ovratnikom i neizbježnim zlatnim lančićem oko vrata na kojemu se koči privjesak u obliku slova D. Naravno, pije samo koktele, a povremeno u govor ubacuje i fraze na kvrgavom, rudimentarnom francuskom jeziku. Upoznao je i Sir Davida Jasona, kojega nerijetko vodi sa sobom na društvene događaje. Ipak, kontrolu nad tvrtkom ne ispušta iz ruku.

– Jedini sam vlasnik The Rangea i nikome ne dugujemo ni funte. I želim da tako i ostane – ustvrdio je Dawson upitan planira li, sada kad mu je osobno bogatstvo naraslo na više od 1,2 milijarde funti, opustiti se i odmoriti od posla.

Prije nekoliko mjeseci posjetio je Barbados, no nakon dva dana uživanja u koktelima i moru, potražio je neku propalu tvrtku koju je odmah jeftino kupio i uskoro rasprodao sve njene strojeve. Tko se usuđuje, uspijeva, moto je Delboya prema kojem živi Dawson, i to cijeloga života.

Komentara 3

HR
hrvatska91
17:29 13.05.2014.

a bome se isplatio i "Inspektor Frost"...a tek "Dražesni pupoljci svibanjski"...

Avatar targus
targus
18:37 13.05.2014.

..."kupio je tvrtku i rasprodao strojeve.."???? Neki hrvatski model biznisa!!:((??

Avatar DŠ.....
DŠ.....
16:18 13.05.2014.

Sada je jasno zašto najviše milijardera živi u Velikoj Britaniji. Imperijalističkih osvajanja više nema pa su se ljudi morali posvetiti pravomu biznisu. I ide im dobro. Za razliku od balkanskih nesposobnjakovića kojima su svi drugi uvijek krivi za neuspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije