Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa pomaže

Prate sva zagađenja u industriji, pivovaru i KIM već evidentirali

oprema
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
11.10.2012.
u 11:47

Te su dvije tvrtke ispuštale neke tvari iznad razine utvrđene u vodoprivrednoj dozvoli. Međutim, potom su to svele u normalne okvire.

Ostvarenjem sedmog ugovora u okviru ISPA programa, karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija dobila je novi, suvremeno opremljen laboratorij u okviru uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Karlovca i Duge Rese. Vrijednost opreme i namještaja je 719.000 kuna.

Riječ je o iznimno značajnom prostoru koji će omogućiti učinkovito djelovanje čitavog sustava.

Rezultati u pola sata

– Svi slični uređaji imaju laboratorij koji prati parametre od ulaza do izlaza otpadnih voda iz sustava. Koristimo modernu tehnologiju koja nam daje rezultate u roku od pola sata i tako nam omogućuje upravljanje procesom pročišćavanja i intervenciju nekim kemijskim preparatima.

Osim toga, pratimo i mulj koji nastaje u sustavu – objasnila je voditeljica novog laboratorija Tatjana Miksera.

Tvrdi da novi prostor omogućuje kontrolu industrije, što su dosad radili drugi laboratoriji.

 – Već smo 1. srpnja počeli s kontrolama i to jedan do dva puta mjesečno. Priključene su sve naše najveće industrije, uključujući i tvrtke u nekadašnjem Jugoturbinskom bazenu. Dosad smo zamijetili da su Karlovačka pivovara i KIM ispuštali neke tvari iznad razine utvrđene u vodoprivrednoj dozvoli.

No, sve se uspjelo svesti u normalne okvire, a i ŽE-ČE Novi koji ima sustave za galvanizaciju svoje je otpadne vode uspio svesti u dopuštene granice. Ostale tvrtke nemaju te količine otpadnih voda koje bi mogle ugroziti sustav – zaključila je Miksera. Sustav je zamišljen na principu da oni koji ispuštaju veće količine opasnih tvari u otpadnim vodama plaćaju i veće račune. Novi laboratorij smješten na pročistaču drugi je koji radi u okviru tvrtke.

 Pod kontrolom

 – Naš prvi laboratorij smješten je na Vučjaku i on se bavi isključivo analizama pitke vode. Riječ je o ovlaštenom laboratoriju koji svakodnevno obavlja sve potrebne analiza i koji kontrolira Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije – napomenuo je Ivan Mrzljak, direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
pravac
07:33 12.10.2012.

Direktor se smije tipićan Mahićanac, a ove dvije gospođe sa laganim smješkom hdz kadar cila obitelj radi po gradskim firmama i ništa ne rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije