Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBRAJA SE ŠTETA

Požari u važnoj centrali, bolnicama i katedrali, a ljudi zatočeni u stanovima i liftovima

Zagreb: Potres oštetio zgradu Vlade i Katedralu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/10
22.03.2020.
u 12:15

Dimnjaci su padali na krovove te oštetili staklene atrije. Građani se hitno trebaju baciti na zaštitu krovova, a onda sanirati štetu - kazao je Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU.

Nakon jutrošnjih potresa sve zagrebačke gradske službe u punom su pogonu te je počelo zbrajanje štete. 

Naravno, vatrogasci imaju pune ruke posla.

- Vatrogasci Grada Zagreba do 10 sati odradili su pedesetak hitnih intervencija. Radi se uglavnom o zatočenim osobama u stanovima, liftovima i slično, no imali smo i ozbiljne požare poput onog trafostanice na Bukovcu, težak požar vrlo bitne centrale u Draškovićevoj ulici i požar krovišta u Kozari putevima. Zanimlljivo je da su odmah nakon požara dojavljena dva požara bolnica (Srebrnjak i Petrova) koja su na sreću bila samo od prašine. Dojava o požaru u Katedrali (8:33 sati) također nas je sve uzdrmala, ali se i ona pokazala da je od istog uzroka - priopćili su iz Vatrogasne postrojbe Zagreba te naglasili:

- Na terenu su sve raspoložive snage, molimo građane da se pripaze pri kretanju kroz grad pošto je ogroman broj dimnjaka i krovova oštećeno. Također vas molimo da ogradite opasne dijelove oko objekata kako nebi došlo do ozljeđivanja. Vatrogasci su i dalje tu za vas no primamo na stotine poziva i molimo vas da ostavite linije hitnih službi za najhitnije situacije.

Video - Šteta u središtu Zagreba

 

Mnoge građevine su oštećene, a prema onome što je dosad poznato među njima su i Zagrebačka katedrala te bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu u kojoj se urušio se velik dio potkrovlja dok je pod zatrpan ciglom i materijalom.

Golemi kameni križ s vrha južnog tornja Zagrebačke katedrale odlomio se te probio krov Nadbiskupskog dvora i završio pred prostorijama u kojima boravi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U katedrali je stradao i dio kora.

Manja šteta je i u pravoslavnoj crkvi Sv. Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Preradovićevom trgu. Štete ima u crkvama u Remetama i Čučerju.

Uz sakralne objekte posebno dramatično bilo je u nekim bolnicama. Tako su iz rodilišta u Petrovoj te KBC-a Zagreb morali evakuirati rodilje odnosno pacijente.

Iz središta metropole pak stižu prizori urušenih dijelova starih zgrada dok je najgore onima koji su ostali bez krova nad glavom.

 

- Mi u Akademiji znanosti i umjetnosti imamo dosta unutarnjih šteta. Dimnjaci su padali na krovove te oštetili staklene atrije. Pitanje je što preporučiti građanima u ovom trenutku. Hitno se treba baciti na zaštitu krovova, a onda sanirati štetu. Nema druge, moramo izdržati - kazao je za N1 Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU te dodao:

- Nisam bio u bolnicama, ali pretpostavljam da su većinom solidno građene i da je riječ samo o unutarnjoj šteti te otpadanju nekih dijelova. Nakon 1960-ih godina i potresa u Skoplju enormno je pojačan statički stabilitet građevina tako da je sve kvalitetno građeno.

Također, u nekim dijelovima grada nije bilo struje i vode.

Dodajmo kako su iz Zračne luke Franjo Tuđman priopćili da je naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije