Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglasile se sirene za uzbunu

Teška situacija na požarištima u Sloveniji, u Italiji zabilježen smrtni slučaj

požar Slovenija
Foto: Twitter
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.07.2022.
u 21:49

Požar na Goričkom kršu izazvao je brojne eksplozije neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS)

U Sloveniji su se zbog požara oglasile sirene za uzbunu. Požar ne prijeti samo slovenskom dijelu Krasa, već pustoši i na talijanskoj strani. Kako javlja Istramet, dim je u obliku sumaglice naročito vidljiv u sjevernoj Istri gdje se osjeti jak miris paljevine.

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno. Iz triju sela na području požara (Vojščica, Temnica i Novel), gdje živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija jer je područje za život opasno jer ga obavija gust dim.

Talijanska koordinatorica civilne zaštite Elena Lo Duca potvrdila je kako je jedna osoba izgubila život u požaru. Ženu (56) koja je pomagala u požaru kod Praprotne prignječilo je nagorjelo stablo te je poginula na mjestu, prenosi Primorski.  

U međuvremenu su iz Civilne zaštite priopćili kako se vatra približava selu Vojščica te je za to područje, kao  iza Temnicu i Novelu, upaljen alarm za opću opasnost. 

Pomagali hrvatski kolege

Regionalni stožer civilne zaštite potvrdio je da su, uz stotine slovenskih vatrogasaca iz cijele zemlje, u intervenciji jutros pomagali hrvatski kanader i avion Pilatus slovenske vojske, no da gusti dim nad požarištem onemogućava gašenje vatre  iz zraka, pa se čekaju uputstva kako dalje.

Hrvatske Oružane snage uputile su danas i dodatni kanader u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane, a u gašenju pomažu i hrvatski vatrogasci..

Mediji prenose da je slovenskim vatrogascima pomoć iz zraka, nakon Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje navodno već na putu.

Fotografije s društvenih mreža pokazuju kako se dim od požara proširio sve do Umaga, a da se u gradu osjeća miris paleži. 

Područje požara jučer je posjetio premijer Robert Golob, koji je upozorio da Slovenija nema potrebne kapacitete za gašenje iz zraka, te će predložiti interventne mjere kako bi se iduća sezona požara dočekala spremnije, a danas je na terenu požarišta opet ministar obrane Marjan Šarec.

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je za Delo da je požar već premašio površinu od 2000 hektara te upozorio na tri požarišta, sva iz prethodnih dana. Šestan je trenutačno na putu za Kras. "To su prve procjene, kasnije će šumari provjeriti na karti i reći točne brojke, ali ovaj požar daleko je od kraja", rekao je Šestan za STA.

Vatrogasce najviše brine požar u Klarićima, zaseoku pod rubom Krasa u blizini talijanske granice.

Požar na Goričkom kršu izazvao je brojne eksplozije neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), zaostalih iz Prvog svjetskog rata na tom području. Kako je za STA rekao Darko Zonjič, zapovjednik Državne postrojbe za protueksplozijsku zaštitu, oni više i ne broje eksplozije, već samo označavaju eksplozije uz prometnice kako bi se kasnije mogle vidjeti. Čak i noću bilo je dosta eksplozija jer su i temperature na požarištu puno više, rekao je Zonjič. 

Eksplozije na požarištima

Ujedno je još jednom upozorio da se zbog opasnosti od NUS-a vatrogasci trebaju pridržavati uputa voditelja intervencije i nositi zaštitnu opremu. Upozorava mještane da ne idu na požarište jer baš u tom trenutku može doći do eksplozije.

Potpukovnica Slovenske vojske Nina Raduha kazala je kako je u vojarni Vipava osiguran smještaj za stotinjak vatrogasaca te se tamo priprema oko 700 obroka dnevno. 

''Imamo aktivni dron koji detektira žarišta. Medicinski timovi uspostavili su medicinski punkt, kao i punktove hitne medicinske pomoći. Na putu je i bager težak 20 tona koji će šumarima pomoći u uređenju puta i kanaliziranju požara'', kazala je. 

Zbog velikog požara koji bjesni u susjednoj Sloveniji i Italiji umaški i porečki vatrogasci su na svojim mrežnim stranicama pozvali građane, a posebno kronične i plućne bolesnike te starije sugrađane da se strpe i ne izlaze nepotrebno van ako to zaista nije nužno.

"S obzirom na to da je od sinoć gotovo čitavo područje Bujštine prekriveno dimom koji je uzrokovao požar u Sloveniji i Italiji, molimo naše sugrađane posebno one koji imaju problema s disanjem, astmatičare, kronične bolesnike i starije sugrađane da se ne izlažu nepotrebno te se pokušaju strpjeti i ne izlaziti ako to zaista nije nužno", poručuju iz javnih vatrogasnih postrojbi Umaga i Poreča, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Područje slovenskog Krasa, na kojemu sada gori, požar je opustošio i 2003. godine, kad je izgorjelo nešto više od tisuću hektara šume i niskog raslinja. Isto kao i u ovom slučaju, požar se i te godine proširio iz Italije, gašenje je ometala jaka bura i gasili su ga deset dana.

Kako prenose slovenski mediji, slično bi moglo biti i s ovogodišnjem vatrenom stihijom u tom dijelu Slovenije, a neki kažu da bi opasnost da se požarište, i nakon što bude pod nadzorom, ponovo aktivira prestala samo nakon jakih oborina koje bi trajale više dana, što se po prognozama ne očekuje, a barem do kraja tjedna najavljuje se i daljnji rast temperatura.

Ključne riječi

Komentara 16

TA
Tajg
13:39 21.07.2022.

Požari je i na hrvatskoj Čvrsnici i tko ga gasi? Koliko kanadera su poslana na gašenje?

GA
Gazi
18:32 21.07.2022.

Jad i bijeda u komentarima već ste zaboravili kada su SLO vatrogasci išli pomagati u Petrinju i svu pomoć za unesrećene. Šuma koja gori tiče se svih nas. Jedina sramota je da Italija ima tako slabo razvijeno protupožarno zrakoplovstvo.

DO
Domen1
23:44 21.07.2022.

Hvala vam na pomoči. Pozdrav iz Slovenije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije