Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različiti interesi
Povratak na članak

Pozadina sukoba: Tko se bori protiv koga u Siriji?

Takozvana Islamska država pretrpjela je velike gubitke na terenu i preostao joj je samo djelić teritorija kod granice s Irakom, te manja područja na jugozapadu zemlje. SAD upozorava da još nije gotovo

Komentari 40

Avatar komentatorx
komentatorx
12:38 21.02.2018.

Eto u tekstu je razvidno da je svo zlo u Siriji došlo izvana, kao na žalost i u većini sukoba u svijetu. Ako iz jednadžbe izbacimo SAD većina sukoba u svijetu bi odmah prestala.

VL
Avatar superhik74
superhik74
12:39 21.02.2018.

"Gradjanski rat u Siriji koji ima puno aktera domacih i stranih..." "gradjanski rat" ? U Siriji je trenutno najmanje 7 drzava u ratu (SAD, Izrael, Turska, Rusija, Libanon, Iran, Irak, Saudijska Arabija, Katar...) ali rat je "gradjanski". Pa kome vi to prodavate maglu. Onda je i tzv. prvi svjetski rat i drugi svjetski rat bio "gradjanski". Ovdje je Sirija najmanje bitna, radi se o neuspjelom pokusaja stvaranja velikog Izraela po planu Oded Yinon-a jos iz 1982 godine, te kontroli nafte i plina, slicno koa "gradjanski rat" u Iraku na kojeg su invaziju napravile SAD i Velika Britanija 2003 godine. Uskoro bi isti mogli poceti "gradjanski rat" u Venecueli, koja koje li slucajnosti takodjer ima ogromne kolicine nafte. Jedino sto im nedostaje da ga pokrenu su "militantni islamisti" s obzirom da je katolicka drzava, ali bez brige naci ce oni "umjerenu opoziciju" koja ce bombama i puskama "umjereno" pokusati srusiti vladu, a onda ce im imperijalne neokolonijalne sile doci u "pomoc".

VL
Avatar Adolf
Adolf
13:09 21.02.2018.

urska je ključni zaštitnik i financijer sirijske oporbe, NETOČAN NAVOD! Turska je financirala ISIL i trgovala s ISILom

VL
Avatar lvan12
lvan12
13:10 21.02.2018.

SAD - pokušavaju odcjepiti sjeverni i istočni dio Sirije u zasebnu kurdsku državu i dobili strateškog saveznika za budući rat s Iranom. Podržavaju bilo koga na terenu tko će pridonijeti raspadu Sirije kao države, trenutno Kurde i bivše ISIL-ovce. RUSIJA - pokušava zadržati Assada i cjelovitu Siriju kako bi zadržali i povečali utjecaj na bliskom istoku. Podržavaju Assada i legalnu sirijsku vojsku SAA. IRAN - se želi domoći mediterana i Libanona što mu otvara višestruke mogućnosti oko izvoza nafte/plina prema Europi izbjegavajući pritom Tursku i Rusiju. Podržavaju šijitske milicije i Assada. KATAR - želi progurati plinovod do Turske. Ideja je bila provesti u kombinaciji sa ISIL-om kojeg su podržavali i financirali, ali su oni ispali iz Igre. SAUDIJSKA ARABIJA - u pravilu sluša šta im SAD govori, s druge strane žele maknuti Iran iz Sirij. Podržavaju HTS (ex Al-Nusra), Jaish al-Islam i sl. organizacije povezane sa al-Qaedom i salafizmom. IZRAEL - želi raspad Sirije kako bi legalizirao okupaciju Golanske visoravni, jer je sada prema svim rezuolucijama UNSC-a mora vratiti Siriji. Podržavaju bilo koga tko će doprinjeti raspadu sirije. TURSKA - si želi pripojiti sjeverne dijelove Sirije. Recept je raseliti domicilno arapsko stanovništvo, naseliti turkofone đihadiste i indoktrinirane izbjeglice te provesti referendum o odcjepljenju/pipojenju kao što su napravaili sa Hatay provincijom. EU - po običaju nema vlastite interese, već radi i zalaže se za ono što joj kaže Washington.

VL
Avatar __MAX__
__MAX__
12:37 21.02.2018.

Svi koji se bore protiv Sirije su manje ili vise teroristi i agresori. Ovo ce lako preliti na Tursku gdje ce Turci najvjerojatnije izgubiti dobar dio svog teritorija. USA pokusava kompensirati Kurde sirijskim teritorijem kojeg trenutacno drze ali ne vidim kako bi to islo.

VL
DU
Deleted user
13:12 21.02.2018.

Amerika usko surađuje sa pobunjeničkim skupinama od kojih su dobili oružje. Čak sudjeluje u uvježbavanju pobunjeničkih skupina kao što je ona skupina uz granicu Iraka i Jordana. Izrale daje pomoć u oružju i liječenju terorista koji drže sirijski teritoriji uzz granicu sa Izraelom. Dokaz tome su brojne slike i snimke oružja i hrane po internetu koje vi ne želite prenijeti. Da nema pomoći izvana na spomenutim teritorijima ti teroristi bi davno izgubili rat.

VL
Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
15:02 21.02.2018.

Ups. Da se isčitat da je VL primjetio da ISIL nalazi u zoni Američke dominacije.

VL
Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
14:15 21.02.2018.

Samo da Američani donesu mir,slobodu i demokraciju.Kao i svagdje,jer gdje oni prođu,sve je super.

VL
AA
aabbcc
13:21 21.02.2018.

a gdje su tu nasi junaci koji idu dole i znaju li za koga se bore ?

VL
SN
Snowman
15:19 21.02.2018.

Superhik, potpuno si u pravu. Zaboravilu su zapisati da se protiv Asada bore i "Turisti" iz zapadne Europe.

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:24 21.02.2018.

Sirija kao drzava vise ne postoji. Kurdi su unistili Isis, a sad su dobri samo mrtvi.

VL
Avatar comparator
comparator
08:58 22.02.2018.

Kineza još nema ali tko zna ?

VL
IB
ibiza
12:52 21.02.2018.

kurdi trebaju dobit svoju drzavo Kurdistan i amennn.

VL
NO
nogogaz
12:41 21.02.2018.

Glavno da imaju svi obucenu vojsku i dovoljno modernog onaoružanja. A ne ko njemacka, Slovenija svajcarska.....koje su uzor antifašističkim izdajnicima lipe nase balkanske zemlje! I ovi na fotografiji su izuzetno premni za dom. Da bar mi imamo vise " domoljuba" malik njima!

VL
ST
Startrack
13:07 21.02.2018.

Ne sve je pocelo u Siriji kadsu Islamisti pokusali zavladat. A sad je kaos i toje sve. Rusi bjelosvjetska sirotinja paradiraju tamo da kao pokazu silu a Zapad zaboli za Siriju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.