Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutacije Omikrona

Povratak korone? Epidemiolog objašnjava što nam donosi jesen i ima li razloga za brigu

Ilustracija
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
30.08.2023.
u 19:31

Riječ je i dalje o mutacijama omikron varijante virusa, a oboljeli u pravilu imaju blažu kliničku sliku, kaže epidemiolog prim.mr.sc. Miroslav Venus.

Ukupno 153 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Hrvatskoj u proteklom tjednu, a broj aktivnih slučajeva u ponedjeljak je iznosio 272, stoji u posljednjem izvješću na službenoj stranici Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

- U posljednjih sedam dana preminulo je pet osoba – izvijestili su u utorak na spomenutoj stranici. U samoizolaciji je trenutno 27 osoba. Otkako se pojavio koronavirus u našoj zemlji, 25. veljače 2020., zabilježena su ukupno 1.274.434 slučaja zaraze, a preminulo je 18.297 naših građana.

Zaključno s 27. kolovozom ove godine, utrošeno je 5.362.233 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,96 posto ukupnog stanovništva, odnosno 71,34 posto odraslog stanovništva. - U razdoblju od 21. pa do 27. kolovoza utrošeno je šest doza cjepiva, a od toga su četiri osoba cijepljeno prvom dozom – navodi se nadalje.

POVEZANI ČLANCI:

Vlada RH proglasila je, podsjetimo, 11. svibnja ove godine kraj epidemije koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj. Unatoč proglašenju kraja epidemije, istaknuto je tada, važno je nastaviti pratiti epidemiološke podatke i provoditi preporučene radnje za smanjenje rizika od bolesti. Osim toga, nastavak cijepljenja i pružanje podrške onima koji pate od dugoročnih posljedica bolesti COVID-19 još će neko vrijeme biti prioritet, poručili su.

Što možemo očekivati s prvim danima rujna, početkom školske godine i općenito dolaskom jeseni, zapitali smo epidemiologa Miroslava Venusa. - Više je prijavljenih slučajeva zaraze posljednjih dana nego što je to bilo prije mjesec dana, no to je i očekivano, s obzirom da se građani vraćaju s godišnjih odmora. Moguće je i da će s početkom školske godine broj zaraženih rasti. No, važno je istaknuti kako se ne događa ništa dramatično, riječ je i dalje o mutacijama omikron varijante virusa, a oboljeli u pravilu imaju blažu kliničku sliku – započinje prim.mr.sc. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, ujedno i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Komplikacije su, pak, moguće kod težih kroničnih bolesnika pa tako na oprezu trebaju biti, primjerice, dijabetičari. Što se testiranja tiče, građane se uglavnom testira brzim antigenskim testovima, dok se na PCR testiranje uglavnom šalju pacijenti kojima predstoji operativni zahvat. Cijepljene i dalje stoji kao preporuka, kaže naš sugovornik, osobito ako su u pitanju osobe sa zdravstvenim tegobama.

Što nam, pak, donosi jesen? - Teško je to prognozirati, s obzirom na to što smo dosad doživjeli. No, osobno ne očekujem ništa dramatično na jesen, jer virus i dalje ide prema mutacijama koje ne izazivaju težu kliničku sliku, a i naš se imunološki sustav već istrenirao, nama taj virus više nije novi. Naime, većina nas je ili preboljela bolest, ili se cijepila, ili i jedno i drugo. Nema razloga za strah, ali svakako trebamo i dalje biti oprezni – zaključuje prim.mr.sc. Miroslav Venus.

>> VIDEO Plenković: Nisu oni ratni zarobljenici. Svjesno su otišli raditi kaznena djela

Ključne riječi

Komentara 28

DU
Deleted user
20:30 30.08.2023.

Jedva cekam da me nazovu bioloskim teroristom, krezubim desnicarem te zadrtim ravnozemljasem jer ne zelim docijepljivanje.

CR
crocro
20:59 30.08.2023.

Hajdemo, vrijeme je za buster doze. Navalite u kolone za cijepljenje, budite strpljivi doći ćete na red i za sve ima dovoljno cijepiva. Ne zaboravite se na vrijeme cijepiti i za svaki slučaj mjesečno ponavljati. Tražite potvrde za cijepljenje da ne bi slučajno bilo da ne puštaju u dućane i druge ustanove. Kada ste cijepljeni vi ste sigurni, sva vrata vam se otvaraju. Eto ja nisam cijepljen i sve mi miriše da će me prisiliti. Bolje biti general Praljak nego da me prisile. Moguće da se sprema gori nalet nego ikada do sada.

JM
JMN
20:40 30.08.2023.

Ajoj, a tek prehlada kada krene. Kad će konačno cjepivo protiv prehlade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije