Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna poslastica

Povijesni dan za Osijek - otvoren novi Panonski festival knjige

Osijek: Svečano otvoren Panonski festival knjige
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/13
24.05.2023.
u 16:09

Na 1.900 četvornih metara dvorane Gradski vrt, više od 40 domaćih nakladnika posjetiteljima će ponuditi brojne novitete i promocije knjiga, uz popuste i do 70 posto.

Povijesni je trenutak za Osijek – grad na Dravi našao je svoje mjesto na hrvatskoj, ali i regionalnoj karti sajmova knjiga. Panonski festival knjige novi je sajam posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima, a otvoren je u srijedu u osječkoj Dvorani Gradski vrt. Prvo izdanje Festivala, od 24. do 28. svibnja, bit će mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, kako novih, tako i etabliranih književnih zvijezda Panonije i književne publike.

Popusti do 70 posto

Uz Pulu, Rijeku, Split i Zagreb, Osijek je sasvim prirodno, istaknuto je, zaokružio sajamski prostor. - Puno je pažnje posvećeno jednom narativu, a to je panonski prostor, bogat poviješću i koji je Osijek stavio u središte, jer i Mađarska, i Slovačka, Srbija, Rumunjska baštine sličan identitet. Dužnost kulturne infrastrukture je da se odgaja čitateljska publika, djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle, a rezultat je kvalitetnije društvo. Bitno je oduprijeti se površnosti, čita se puno, ali važno je kako se čita. Mozak drukčije reagira na čitanje knjige, nego na prelistavanje internetskih portala, a zastrašujući je podatak da je pažnja djece pala na osam sekundi – rekao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Novu kulturnu poslasticu na istoku naše zemlje organiziraju, naime, Hrvatska gospodarska komora i Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. - Panonski festival knjige posljednja je kockica koja je nedostajala u regionalnom mozaiku ovakvih manifestacija. S jedne strane, ona promovira nakladništvo kao poduzetništvo i važan segment hrvatskog gospodarstva, a s druge strane promovira kulturu čitanja. Niz događanja koja se očekuju na sajmu poticaj su djeci i mladima da im knjiga postane navika i potreba - kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK.

POVEZANI ČLANCI:

Na 1.900 četvornih metara dvorane Gradski vrt, više od 40 domaćih nakladnika posjetiteljima će ponuditi brojne novitete i promocije knjiga, uz popuste i do 70 posto. Osmišljeno je više od 55 atraktivnih programa, a osim susreta s autorima, posebna pažnja posvetit će se djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživati i u brojnim literarnim, kreativnim, dramskim i STEM radionicama.

- Osijek je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji nije imao književni sajam. Konačno smo dosanjali san da Osijek ponovno postane kulturno raskrižje i počne privlačiti, umjesto da tjera od sebe. Tu adhezijsku moć i silu dobit će knjiga, zbog čega sam strahovito ponosna! Kako se sajam bude razvijao, tako će u naš grad dolaziti sve veći i važniji pisci, a Osječani reagiraju fenomenalno jer su zaista željni ovakvih događanja – istaknula je osječka književnica Ivana Šojat.

GALERIJA Otvorenje Panonskog festivala knjige

Osijek: Svečano otvoren Panonski festival knjige
1/13

 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek navela je kako je u mandatu aktualne Vlade RH otvoreno više od 20 knjižara u Hrvatskoj. - Nikada ne možemo biti zadovoljni time koliko čitamo, podaci nam nisu dobri, no najvažnije je da se trend pada čitanja zaustavio i krenuli smo prema pozitivnih trendovima. Počinje ove godine i nacionalni projekt "Rođeni za čitanje" koji obuhvaća djecu od šest mjeseci do polaska u školu, u suradnji s pedijatrijskim ordinacijama - izjavila je ministrica.

- Osijek napreduje u svakom segmentu, i gospodarski i kulturno, u planu nam je obnova HNK, gradimo koncertnu dvoranu, Osječko ljeto kulture prerasta iz lokalnih u regionalne okvire, dakle kulturu u Osijeku dižemo na višu razinu, a festival knjige tome daje poseban značaj. Osijek ima važan geostrateški položaj pa vjerujem da će naš festival posjetiti i gosti iz susjednih zemalja - rekao je, pak, osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Mate Granić i Cico

Misli globalno, piši standardno, pričaj lokalno – panel je koji će danas okupiti osječke autore Dragu Hedla, Jasnu Horvat i Anu Mikić-Čolić, a njima će se pridružiti i ministrica Obuljen Koržinek. Književni program za odrasle u srijedu otvaraju László Végel i promocija njegova romana "Nepokopana prošlost". Bridak i ironičan, autor na šarmantan i duboko promišljen način oslikava razdoblje od 1941. do 1990., prateći povijesna zbivanja kroz prizmu obiteljskih odnosa i događaja u mikrosvijetu Végelovih.

POVEZANI ČLANCI:

Pregled povijesnih zbivanja donose i memoari najdugovječnijeg Tuđmanovog ministra Mate Granića koji su doživjeli svoje 2. izdanje. "Diplomatska oluja", knjiga koja je prodana u više od 30.000 primjeraka, bilježi sjećanja jednog od najbližih Tuđmanovih suradnika i iskusnog diplomata zaslužnog za međunarodno priznanje Hrvatske, s odmakom vremena i iskustva. Memoarski zapisi Mate Granića hrvatski su bestseller. Knjiga tiskana u nakladi Večernjeg lista podijeljena je u šest poglavlja, a njezino dopunjeno izdanje u odnosu na prvo iz 2019. godine bogatije je za 60 stranica koje će čitatelju dodatno pomoći razumjeti događaje iz 90-ih kojima je autor knjige svjedočio kao ministar i diplomat. Programski dio prvog dana Festivala zatvorit će jedan od najplodnijih hrvatskih pisaca, Damir Karakaš koji će predstaviti svoj najnoviji roman Potop koji dotiče ključne egzistencijalne teme u životu pojedinca kao što su ljubav, zavičaj, obiteljski odnosi te Domovinski rat. 

Drugog dana Festivala, u četvrtak, o Slavoniji u srcu i djelu govorit će Julijana Matanović, Pavao Pavličić i Zoran Maljković. Dvije godine nakon odlaska legendarnog Cice Kranjčara objavljena je Večernjakova knjiga 'Cico - tak imam te rad'. Obogaćena je desecima fotografija iz arhive obitelji Kranjčar, Večernjeg lista i Pixsella, a donosi priču o legendarnom umjetniku s nogometnom loptom i vrhunskom treneru, kao i o Cici kao čovjeku. Knjiga autora Tomislava Dasovića i Mladena Miletića bit će predstavljena u četvrtak u 18 sati, a poseban gost je Niko Kranjčar.

>> VIDEO Književnica Ivana Šojat: 'Ostvario mi se san da u Osijek dolaze veliki i važni pisci'

Komentara 1

GM
gmižić
18:18 24.05.2023.

Sad kad Hrvati navale ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije