Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Povijesna ekskluziva: Nikad objavljene Udbine snimke Stepinčeva pogreba

Stepinac
Foto: Fotografija iz filma Višnje Starešine "Neprijatelj naroda"
1/2
16.05.2015.
u 00:02

Udba je svakako htjela znati tko je došao na posljednji ispraćaj najvažnijeg protivnika režima koji nije emigrirao iz zemlje.

Znalo se da je Udba 1960. godine snimala sprovod kardinala Alojzija Stepinca. Nije to tada bio rutinski posao tajne političke policije.

Udba je svakako htjela znati tko je došao na posljednji ispraćaj najvažnijeg protivnika režima koji nije emigrirao iz zemlje. Fotografije sa pogreba do sada nikada nisu bile objavljene u hrvatskom tisku, a Večernji list ih objavljuje u današnjem prilogu Obzor. Prvi put su prikazane u četvrtak 14. svibnja na premijeri dokumentarnog filma “Neprijatelj naroda”.

Režim je Alojzija Stepinca internirao u Krašić

Zbog velikog pritiska zapadne javnosti, režim je nakon nekoliko godina robijanja u Lepoglavi, Alojzija Stepinca internirao u rodni Krašić.

Fotografije koje objavljujemo snimljene su u seoskom ambijentu i ispred crkve u Krašiću. Autorica filma Višnja Starešina pronašla ih je u privatnoj zbirci.

>>Cijeli tekst o komunističkim likvidacijama prvih godina nakon 2. svjetskog rata čitajte u prilogu Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista od subote ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VLm

Komentara 113

Avatar dmitarX
dmitarX
22:04 15.05.2015.

Blaženi Stepinac je bio svet čovjek...a ovi što pljuju po njemu su svinje ko i njihovi očevi, tj. djedovi koji su ga bacili u tamnicu, trovali i pogubili. Iste svinje su u pitanju!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:32 15.05.2015.

Stepinac je Svetac, spašavao je progonjene Židove, Srbe, Rome, Slovence, Poljake, i Hrvate, ali komunjare nisu mogle podnijeti Katoličku Crkvu i prognale su ga...

MI
mirtebi
21:56 15.05.2015.

70 godina zivimo jad i bijedu svijesti jugohrvatskog komunjarstana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije