Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt vrijedan 2,8 milijuna eura

Povezani s teleskopima u svijetu, učenici promatraju nebo od Osijeka do Sydneyja

Osijek: Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske dobio zvjezdarnicu i planetarij
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/10
20.03.2024.
u 09:41

Josipovac Punitovački nedaleko od Osijeka dobio planetarij i zvjezdarnicu. Tamo se smjestio Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, projekt vrijedan 2,8 milijuna eura.

Put vodi kroz knjižnicu, a kada se otvore vrata na njezinu drugom kraju, ni po čemu upadljiva, otkriva se – čitav svemir, i to doslovno. Jer, ulaz je to u planetarij Osnovne škole Josipa Kozarca u malom mjestu Josipovac Punitovački nedaleko od Osijeka. Pod kupolom, zavaljeni u udobne vreće, učenici će u svega nekoliko minuta doznati pregršt informacija o astronomskim pojavama, kemijskim procesima, ali i drevnom majanskom kalendaru, svjetlosnom onečišćenju ili pak krvožilnom sustavu. Sati i sati suhoparnog izlaganja ili pisanja formula sažeti su u interaktivne videosadržaje koji "pokrivaju" širok spektar znanja, od fizike i kemije pa sve do biologije i povijesti. Uz pomoć zvučnih i vizualnih efekata pod kupolom koju u tren oka napuhuje poseban ventilator, informacije daleko lakše i brže nalaze put do mališana.

Poput kina pod kupolom

I nije to sve, na krovu škole "niknula" je i zvjezdarnica koja će se internetom povezivati s planetarijem pa će se, uz pomoć fotoaparata na teleskopu, nebeska čudesa moći promatrati i za vrijeme kiše, na suhom i toplom. Ključno je, dakako, što se tako neće izravno gledati u sunce i riskirati oštećenje rožnice oka.

Rezultati su to gotovo 2,8 milijuna eura vrijednog projekta Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, za koji je 85 posto novca stiglo iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, a ostatak iz našeg državnog proračuna. Nositelj mu je Osječko-baranjska županija, a još je deset partnera. Projekt će učenicima omogućiti sve što ih zanima u STEM području, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, poduzetništvu i aktivnom građanstvu, a posebna je pažnja posvećena darovitoj djeci. Sjedište je Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske u školi u Josipovcu Punitovačkom, dok su podružnice u OŠ Josipa Kozarca u Slatini i OŠ Suhopolje.

– Naš je planetarij poput kina pod kupolom. Aplikacijom smo povezani s teleskopima diljem svijeta i, ako želimo vidjeti kako nebo izgleda iz Sydneyja, prebacimo se na tamošnji teleskop i aplikacija nam projicira nebo kako ga vide u tom gradu – prikazuje nam Goran Živković, operativni voditelj RCZ-a Panonske Hrvatske.

VEZANI ČLANCI:

Uz planetarij i zvjezdarnicu, kroz projekt su opremili dvije informatičke te jednu učionicu za tehničku kulturu u matičnoj školi, dok su u područnoj školi preuredili skladišni prostor u kemijski laboratorij i informatičku učionicu. "Oboružani" su 3D printerima, interaktivnim ekranima, laptopima, laserskim rezačem. Novo je krovište na obje škole. Benefiti projekta zaista su veliki.

– Planetarij je zvijezda okosnica cijele naše priče i već smo njime pridobili dugačak red čekanja za edukacije. Testirali smo lani učenike četvrtih razreda iz Osječko-baranjske županije na darovitost i njih tridesetak okupljamo na radionicama koje su u punom zamahu. Uz njih, educiramo i sve ostale učenike koji se prijave iz naše županije – nadovezuje se Sanja Kanisek Kuric, ravnateljica OŠ "Josip Kozarac" Josipovac Punitovački, pod čijom je kapom ukupno 117 učenika. Isto tako, detekcija darovitih učenika odrađena je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Tjedan dana prije svakog niza radionica šalju pozive na adrese svih škola u Osječko-baranjskoj županiji, a one potom odgovaraju popisom zainteresiranih učenika. – Dok traje projekt, mi organiziramo besplatan prijevoz i hranu učenicima, a kasnije će se njihove škole same za to pobrinuti – pojašnjava ravnateljica.

Projekt je, inače, započeo u srpnju 2022., a završit će sredinom travnja. No, njihova priča tek će se zahuktati, između ostalog i kroz organizaciju škole u prirodi, a vjeruju da će biti odredište učenicima i iz drugih dijelova Hrvatske. – Za našu malu seosku sredinu projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske zaista je neprocjenjiv. Poboljšali smo uvjete u školi, a nastava će biti daleko kvalitetnija i interaktivnija – zadovoljna je ravnateljica Kanisek Kuric.

Osijek: Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske dobio zvjezdarnicu i planetarij
1/10

Učenike će se, među ostalim, učiti kodirati, modelirati i printati na 3D printerima, ali će ih se i uvesti u svijet poduzetništva. Snažan naglasak je na aktivnostima za djecu koja pokazuju pojačan interes za znanstvena područja. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, OŠ Josipa Kozarca iz Josipovca Punitovačkog, OŠ Josipa Kozarca iz Slatine i OŠ Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, norveški Vitensenteset Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

– Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost rada s darovitim i visokomotiviranim učenicima te je upravo iz tog razloga aplicirala na javni poziv iz kojeg se financira uspostava četiri regionalna znanstvena centra u Hrvatskoj. Dok se provedba projekta bliži kraju, u RZC-u Panonske Hrvatske intenzivno se radi na osmišljavanju daljnjih aktivnosti, programa i edukacija s darovitim i visokomotiviranim učenicima, ali i niza programa popularizacije znanosti – kaže nam pak Marija Krišto, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za pripremu i provedbu projekata, Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije. Tako će se u besplatne programe za darovite učenike uključivati najuspješniji prema rezultatima testiranja učenika na darovitost. – Školama će biti ponuđeni programi škole u prirodi, izvan učioničke nastave, jednodnevnih izleta, a odgojno-obrazovnim djelatnicima, profesorima, institucijama, udrugama, poduzetnicima i drugima zainteresiranima mogućnost suradnje, organizacije znanstvenih skupova, radionica, konferencija i sličnih događanja. Za zainteresirane pojedinačne posjetitelje organizirat će se dani otvorenih vrata, tematski dani, ljetne škole, zimske škole, posjete planetariju i zvjezdarnici – navodi M. Krišto.

Popularizacija znanosti

A kako zainteresirati djecu za tehnologiju, pokazalo je i nedavno natjecanje u 3D modeliranju koje je organizirao Poduzetnički inkubator BIOS u sklopu RZC-a. Najboljim modelima proglašeni su stadion, Tenk Tigar i konkatedrala, a njihovi autori dobit će i vrijedne nagrade – za prvo mjesto 3D printer, za drugo dron i gaming slušalice za treće mjesto.
Radionica "Bioenzim – čuvar okoliša" bila je, pak, prilika učenicima da istraže svijet ekologije kroz raspravu i praktične eksperimente. Shvatili su na njoj da su upravo oni ključni igrači u zaštiti okoliša te da njihove akcije u budućnosti imaju moć promijeniti svijet.

VIDEO SAD lansirao misteriozni robotski 'svemirski avion' na još jednu tajnu misiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije