Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMETI Jelena Kokot osvojila u010Detvrto mjesto u znanju francuskog jezika meu0111u uu010Denicima u SAD-u

Potukla Amerikance znanjem iz dugoselske gimnazije

zan-jel-txt.jpg
import
02.09.2006.
u 14:57

Tko je lani najbolje govorio francuski među tinejdžerima u SAD-u? Jelena Kokot, učenica opće gimnazije na Srednjoj školi Dugo Selo, bila je prva u znanju francuskog na skupoj privatnoj školi u Hudsonu, druga u državi Ohio i – četvrta u cijelom SAD-u! Kako je odlikašica iz Dugog Sela dospjela na Western Reserve Academy, gdje godina školovanja stoji 90 tisuća dolara?

Put uspjeha
Put nije bio kratak, ali je zato uspjeh bio slađi, za Jelenu, njezinu obitelj i školu koja tek stvara ugled ozbiljne škole. Presudna je bila Jelenina ljubav prema jezicima, a pogotovo znanje engleskoga. Naime, Forum za slobodu odgoja Hrvatska, nevladina udruga koja od 1992. godine u Hrvatskoj radi na primjeni suvremenih obrazovnih standarda, proveo je testiranje znanja engleskog jezika, inteligencije i opće kulture u više krugova, od jeseni do proljeća i na kraju je pobjedu na tom testiranju za područje Zagreba i Zagrebačke županije odnijela Jelena Kokot.

– U samo dva tjedna morala sam odlučiti hoću li školsku godinu provesti u SAD-u – kaže Jelena, čijoj je majci Kristini teško palo odvajanje od kćeri.
– Bilo je trenutaka kad smo htjeli istoga časa ići po nju u Ameriku. Ali, izdržala je, a i mi – iskrena je mama, čistačica u dugoselskoj školi, čiji je ravnatelj Josip Herceg bio odlučna podrška u cijeloj priči.
Došavši u Ohio, 16-godišnja Dugoselčanka nastavila je nizati odlične ocjene pa se nedavno u Dugo Selo vratila s brojnim ponudama američkih, švicarskih i britanskih fakulteta, koji su joj nudili stipendije za nastavak školovanja i studij. No Jelena je odlučila: “Vraćam se u Hrvatsku”.

– Studirat ću talijanski i engleski na Filozofskom fakultetu ili ću upisati menadžment na Ekonomskom fakultetu – suzila je odabir jer uz engleski govori talijanski, njemački i francuski.

Profesori
– U SAD-u je, osim manjeg broja broja predmeta i drugačije organizacije nastave, daleko važnija razlika vrlo prisan, prijateljski odnos s profesorima. Nastavnici s učenicima često večeraju, učenici dolaze kod njih u svako doba dana i noći, ne samo da potraže pomoć u učenju nego i da se druže. Ipak, doma je najljepše – kaže Jelena, prisjećajući se kako je Novu godinu dočekala – sama. Naime, praznike je provodila s američkim obiteljima, a za Novu godinu umjesto odlaska na party, ostala je kod kuće čuvati troje djece.

– Sve je bilo dobro dok djeca oko deset nisu zaspala. Tada sam ostala sama, samo su brojni satovi oko mene na svim aparatima po kući otkucali ponoć – priča...
– Za vezu s Amerikom ostaju brojni prijatelji, djeca profesora s kojima se dopisuje mailom, prijatelji iz Teksasa, ali i oni iz Jamajke, Koreje, Argentine...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije