Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bilo je to poražavajuće'

Potresna ispovijest studentice iz Afganistana: 'Oženit ću vas četiri u jednom danu'

Talibani u Kabulu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.08.2021.
u 12:35

Najviše su me pogodili oni koji su izgledali sretno ismijavajući žene. Umjesto da stanu na našu stanu, stali su uz talibane i dali im još veću moć, stoji u tekstu.

Rano ujutro krenula sam na predavanje kada je grupa žena istrčala iz ženskog doma. Pitala sam što se dogodilo, a jedna od njih mi je kazala da ih policija evakuira jer su talibani stigli u Kabul te da će tući žene koje ne nose burku, napisala je za Guardian neimenovana studentica opisujući što se sve dogodilo u nedjelju ujutro.

Studentica je dodala kako su sve žene htjele kući, no nisu mogle koristiti javni prijevoz. Vozači ih nisu htjeli pustiti i preuzeti odgovornost za prijevoz žene. Djevojke koje su se nalazile u studentskom domu bile su uplašene i zbunjene te nisu znale kamo trebaju otići.

Navodi kako su ih muškarci, koji su se našli u blizini, ismijavali.

– Idi i obuci svoju burku – rekao je jedan.

– Ovo su vam posljednji dani na ulici – dodao je drugi.

– Oženit ću vas četiri u jednom danu – poručio je treći.

Piše kako je njena sestra satima trčala po gradu kako bi se vratila kući nakon što su se zatvorili vladini uredi.

– Napustila sam radni stol suznih očiju i oprostila se od kolega. Znala sam da mi je to zadnji dan na poslu – rekla je.

Autorica teksta piše kako je u studenome trebala diplomirati na Američkom sveučilištu u Afganistanu i Sveučilištu u Kabulu, no umjesto toga sa sestrom je sakrila osobne iskaznice, diplome i certifikate čim je stigla kući.

– Bilo je to poražavajuće. Zašto bismo trebale skrivati stvari s kojima bismo se trebali ponositi? Kao žena osjećam se kao žrtva ovog političkog rata koji su započeli muškarci. Osjećam da se više ne mogu glasno smijati, slušati najdraže pjesme, sastati s prijateljima u omiljenom kafiću, nositi svoju omiljenu žutu haljinu ili ružičasti ruž. I više ne mogu ići na posao ili završiti fakultet na kojem sam se godinama trudila – napisala je.

Voljela je uljepšavati nokte, no vraćajući se kući prošla je pokraj kozmetičkog salona u koji je odlazila na manikuru te je vidjela kako je izlog, na kojem su se nalazile fotografije prekrasnih djevojaka, bio prebojen.

– Sve što sam mogla vidjeti oko sebe bila su uplašena lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene, koji ne žele da se žene obrazuju, rade i budu slobodne. Najviše su me pogodili oni koji su izgledali sretno ismijavajući žene. Umjesto da stanu na našu stanu, stali su uz talibane i dali im još veću moć. Afganistanske žene žrtvovale su mnogo za ovo malo slobode što su imale. Kao siroče tkala sam tepihe samo kako bih se obrazovala. Suočavala sam se s mnogo financijskih izazova, no imala sam puno planova za svoju budućnost. Nisam očekivala da će sve ovako završiti. Sada izgleda kao da moram spaliti sve što sam postigla u 24 godine svog života. Posjedovati bilo kakvu osobnu iskaznicu ili nagradu s Američkog sveučilišta sada je rizično. Čak i da ih zadržim, ne bih ih mogla koristiti. U Afganistanu nema posla za nas – napisala je.

Kada su provincije počele padati u ruke talibana, ona i sestra nisu mogle spavati noćima te se prisjećala priča o tome kako su se talibani odnosili prema ženama. 

– Nisam očekivala da će nam opet biti oduzeta osnovna prava i da ćemo se vratiti 20 godina u prošlost. Da bismo nakon 20 godina borbe za svoja prava i slobodu trebale loviti burke i skrivati svoj identitet. Kada sam čula da su talibani stigli do Kabula, osjećala sam se kao da ću biti rob. Mogu se igrati mojim životom kako god žele – dodala je.

Ključne riječi

Komentara 31

KU
Kuronja20cm
13:37 16.08.2021.

Pa o tome govorimo! Ako se ne boriš za svoju domovinu,obitelj ,prijatelje onda što da te žalimo?Pa nisam.ja u rat 90.ih otiso za Tuđmana i HDZ nego zato jer su srbo talibani napali moj grad,moju zemlju,prijetili mojoj obitelji...to je to.Ako nema motiva,volje i srca...adio!

RE
reborn
12:54 16.08.2021.

Ovaj istiniti članak je sramota Afganistana, no sada je kasno plakati nad "prolivenim mlijekom". Podsjećam na kurdske ratnice - žene koje se i te kako znaju izboriti za ravnopravnost i poštovanje. Umjesto "skrivanja diplomi" sada, trebalo je prije 10 godina uzeti pušku u ruku i istjerati ne samo Talibane u kamenjar iz kojeg su ispuzali, nego se prvo razračunati sa vlastitom braćom, očevima i stričevima koji su glavni simpatizeri tih istih Talibana. Sramota da su mladići i djevojke sa zapada morali odlaziti u Afganistan i braniti vas od barbarskog mentaliteta vaših najbližih, a da bi vi mogle mirno ići u frizerske salone i sanjati o normalnoj budućnosti koju će vam krvlju platiti netko drugi.

FA
fajlpz
14:36 16.08.2021.

Imali su 20 godina da se organiziraju protiv talibana još uz pomoć zapada.Ko je kriv što su kukavice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije